​Καταφτάνουν σήμερα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, ώστε να αξιολογήσουν αμέσως την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να καθορίσουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν με το δεύτερο και πιο σκληρό πακέτο προαπαιτούμενων.

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση του Euro Working Group, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να εισηγηθεί το… «ξεκλείδωμα» της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση ξεκινά σήμερα έναν αγώνα δρόμου για να είναι όλα έτοιμα για την… υποδοχή των εκπροσώπων των δανειστών.

Έτσι στις 10:30 έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ και του ΣΥΣΚΟΙΠ, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν θέματα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.

Τα τρία καυτά θέματα που θα απασχολήσουν κυβέρνηση και τρόικα είναι τα κόκκινα δάνεια, καθώς η ρύθμισή τους είναι σημαντική μιας και σχετίζεται και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για την οποία πιέζουν οι δανειστές και φυσικά η καυτή πατάτα του ασφαλιστικού.

Μεγάλο πονοκέφαλο όμως προκαλεί στην κυβέρνηση η δεύτερη δέσμη μέτρων που θα πρέπει να έρθει προς ψήφιση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, το αργότερο αρχές Νοεμβρίου και τα οποία θα καθοριστούν αυτές τις τρεις μέρες της αξιολόγησης από την τρόικα.

Σ’ αυτά θα περιλαμβάνονται τα μέτρα για τους αγρότες, οι οποίοι ήδη ζεσταίνουν τις μηχανές τους για να αντιδράσουν δυναμικά στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά επίσης και τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο Δημόσιο με τη διαμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου.