Ικανοποίηση της Κομισιόν για τη βελτίωση της καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ο επικεφαλής της ομάδας μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, Μάρτιν Φερβέι επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Ελλάδα ενημέρωσε το Κολλέγιο των Επιτρόπων ότι η κατάσταση με την καταγραφή των προσφύγων στη Λέσβο έχει βελτιωθεί και σήμερα καταγράφονται 3.500 άτομα την ημέρα ύστερα από την εισαγωγή ηλεκτρονικών μέσων καταγραφής (διαδικασία που μέχρι πρόσφατα γινόταν χειροκίνητα).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Φερβέι ενημέρωσε τους επιτρόπους πως θα ξεκινήσουν άμεσα πτήσεις επαναπατρισμού μετά από συνεργασία τ��ν ελληνικών αρχών και της πακιστανικής πρεσβείας, ενώ μία πτήση μετεγκατάστασης προσφύγων με 100 θα φύγει αύριο για το Λουξεμβούργο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν δεν προβλέπεται κανένα ταξίδι του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα, ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε υπάρχει και προγραμματισμός για καμία άλλη στιγμή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα το Κολλέγιο των Επιτρόπων κατέληξε στο σχέδιο δράσης και τις πρωτοβουλίες που θα παρουσιάσει αύριο ο πρόεδρος της Κομισιόν στη Σύνοδο Κορυφής ζητώντας ουσιαστικά από τους ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Τίμερμανς που ενημέρωσε τον Τ��πο στις Βρυξέλλες, υπάρχει ακόμα δυσαρμονία και χάσμα ανάμεσα στα όσα υπόσχονται τα κράτη-μέλη και στο τι έχουν κάνει μέχρι στιγμής. Η Κομισιόν αύριο (15/10) θα θέσει και το θέμα της αναθεώρησης της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.

Ο κ. Τίμερμανς μεταβαίνει στην Τουρκία όπου θα έχει επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο διευκρινίζοντας ωστόσο ιδιαιτέρως κατηγορηματικά ότι αυτή η επίσκεψη και γενικώς η συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό δεν αποτελεί παράγοντα αλλοίωσης της κανονικής διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πηγή της επιτροπής που μίλησε το star.gr εξήγησε πως δεν είναι σε γνώση της Κομισιόν πιέσεις για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ως αντάλλαγμα για οτιδήποτε.

Παρομοίως ο Μαργαρίτης Σχοινάς επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Κομισιόν εξήγησε ότι ουδέποτε προτάθηκαν ή ετέθησαν στη συζήτηση ιδέες για κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Τίμερμανς η Κομισιόν προωθεί ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων κατά το πάγιο ελληνικό αίτημα.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου