​Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στην εκπομπή του Star Channel, «στον ενικό» ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Φθίνουσα η πορεία της ΝΔ"

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε "φθίνουσα" την πορεία της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος έχει το σχέδιο και τις δυνάμεις που απαιτούνται για να συνομιλήσει η Ν.Δ. με κοινωνικά στρώματα από τα οποία «έχει πάρει διαζύγιο».

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι η ΝΔ έχει σταματήσει να παράγει εφαρμοσμένη πολιτική και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. «Η πολιτική της ειλικρίνειας και της πολιτικής ευθύτητας ίσως φέρει τελικά θετικά αποτελέσματα. Αυτό θέλω για τη Ν.Δ.», πρόσθεσε.

"Το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να γίνει κεφαλαιοποιητικό"

Μιλώντας για το ασφαλιστικό, ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτό από αν��διανεμητικό πρέπει το σύστημα να γίνει κεφαλαιοποιητικό, με το κράτος να εγγυάται για μία κατώτατη σύνταξη. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κάποιες από τις ρυθμίσεις που έρχονται τώρα στη Βουλή, ειδικά σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις, είναι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά κάποιες χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.

"Η πολιτική των απολύσεων έκανε κακό στη ΝΔ"

Κάνοντας έναν απολογισμό για τα έργα και τις πράξεις του ως υπουργός, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι αγωνίστηκε σκληρά ως υπουργός για να φύγουν οι απολύσεις από το τραπέζι. «Πάντα υπάρχει δυνατότητα για ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις, αρκεί να είναι σοβαρές και κοστολογημένες. Οι απολύσεις από μόνες τους δεν συνιστούν μεταρρύθμιση», πρόσθεσε, ενώ παραδέχτηκε ότι η πολιτική των απολύσεων έκανε ζημιά στη ΝΔ. Ο ίδιος χαρακτήρισε "δύσκολες" τις αποφάσεις για απολύσεις, τονίζοντας ότι δεν τις έκανε «ούτε με κέφι, ούτε με την καρδιά» του. «Πέρασα πέρασα αρκετά βράδια πολύ δύσκολα, ήταν δύσκολο ζήτημα» πρόσθεσε.

Γιατί απολύσαμε τις καθαρίστριες

Στο ερώτημα «γιατί οι καθαρίστριες ήταν ο πρώτος στόχος και όχι οι πολυάριθμοι συνεργάτες υπουργών και βουλευτών;», ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μπορεί να ήταν σκληρή και ενδεχομένως εσφαλμένη η απόφαση, ωστόσο επεσήμανε πως η συζήτηση για το ποιοι πρέπει να στελεχώνουν το δημόσιο είναι και σήμερα επίκαιρη. «Πρέπει να υπάρχουν στο δημόσιο μόνιμοι υπάλληλοι για την καθαριότητα;» διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «στρέβλωση». Πάντως ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι άδικο η πολιτική του να συνδυάζεται μόνο με τις απολύσεις.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε ότι λέει πράγματα που δεν είναι ευχάριστα, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι είναι σωστά. «Ως υπουργός κλήθηκα να εφαρμόσω ψηφισμένες πολιτικές. Κατάφερα να διαπραγματευτώ για να μην έχουμε αριθμητικούς στόχους απολύσεων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι επί των ημερών του, ενισχύθηκαν τα ΚΕΠ, δρομολογήθηκε σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο σήμερα λιμνάζει, και έγινε σωστός προσανατολισμός προσλήψεων.

"Η αξιολόγηση στο δημόσιο να προχωρήσει"

«Είμαι ο πρώτος που άνοιξα τη συζήτηση για αξιολόγηση στο δημόσιο και μάζεψα τις δαπάνες από 24 δισ. στα 15,5 δισ. Η χώρα χρεοκόπησε από το δημόσιο», είπε στην συνέχεια, τονίζοντας την ανάγκη η αξιολόγηση στο δημόσιο να προχωρήσει. «Η κυβέρνηση μας δεν έκανε μόνο απολύσεις αλλά και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Εγω από το 2010 δεν πληρώνομαι για την συμμετοχή μου στις επιτροπές …» πρόσθεσε .

"Επιλογή του Τσίπρα το τρίτο μνημόνιο"

Σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, το τρίτο μνημόνιο ήταν επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και το χαρακτήρισε «αχρείαστο» πριν από έξι μ��νες.

"Αναγνωρίζω τα λάθη μου"

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αύξησης των φόρων σε τσιγάρα και ποτά, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα λάθη του. «Έχω κάνει λάθη και τα αναγνωρίζω, αλλά έχω συνέπεια λόγων και έργων» πρόσθεσε .

"Δεν με ικανοποιεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επιμονή Μεϊμαράκη στην συναίνεση με τον Τσίπρα δεν μας έκανε καλό"

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην τακτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εκλογές, εκτιμώντας ότι δεν είχε καθαρό λόγο και καθαρές απόψεις. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποιεί.

Αναφερόμενος ειδικά στον Β.Μεϊμαράκη, ο κ.Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «θα ήταν άδικο να του ζητούσαμε να κάνει θαύματα. Δεν του επιρρίπτω περισσότερες ευθύνες από αυτές που του αναλογούν. Ωστόσο θεωρώ ότι η επιμονή του (σσ Μεϊμαράκη) στην συναίνεση με τον Τσίπρα δεν μας έκανε καλό».

"Αν καταψηφίζαμε το τρίτο μνημόνιο, η Ελλάδα θα γυρνούσε στη δραχμή"

Αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ν.Δ. το ψήφισε, έχοντας συναίσθηση του τι θα συνέβαινε στην αντίθετη περίπτωση. Όπως είπε, η χώρα θα είχε πάει στη δραχμή, εφόσον καταψηφιζόταν το μνημόνιο.

Ο κ.Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τα μέτρα στην Βουλή, όχι όμως και τους φόρους .

"Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να μειωθεί κατά 30%"

Μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ.Μητσοτάκης παρατήρησε ότι έχουμε τον υψηλότερο φόρο ακίνητης περιουσίας σε όλη την Ευρώπη. Ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30%, εφόσον βρεθούν ισοδύναμα.

«Είμαι κεντροδεξιός»

Χαρακτήρισε τον εαυτό του "κεντροδεξιό", εκτιμώντας ότι το όνομα του είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα.

«Εγώ έμεινα στη ΝΔ, ενώ η Ντόρα έκανε το δικό της κόμμα»

Αναφερόμενος στην αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ.Μητσοτάκης αφού ξεκαθάρισε ότι οι προσωπικές του σχέσεις δεν έχουν διαταραχτεί, παραδέχτηκε ότι οι δυο τους έχουν διαφωνίες στην πολιτική.

«Εγώ έμεινα στη ΝΔ, ενώ η Ντόρα έκανε το δικό της κόμμα» είπε με νόημα σε άλλο σημείο, εκτιμώντας πάντως ότι ο ίδιος μπορεί να την πείσει να αναμειχθεί πιο ενεργά στο κόμμα (σσ Μπακογιάννη), εφόσον εκλεγεί εκείνος πρόεδρος.

«Σαμαράς και Καραμανλής με διαβεβαίωσαν ότι θα μείνουν ουδέτεροι»

Ο κ.Μητσοτάκης αφού είπε ότι συναντήθηκε με τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της κκ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, τόνισε πως οι δύο τελευταίοι τον διαβεβαίωσαν ότι θα μείνουν ουδέτεροι σε αυτή την εκλογική μάχη για τη�� προεδρία της ΝΔ.

«Το κόμμα δεν έχει ιδιοκτήτη» πρόσθεσε.

«Δεν ψάχνουμε τον αντί-Τσίπρα»

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι η Συγγρού δεν ψάχνει τον αντί-Τσίπρα. «Δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση ο Τσίπρας» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν θέλει έναν κλώνο του Τσίπρα.