Στοίχημα με το χρόνο και τις αγορές βάζουν Αθήνα και εταίροι στην ευρωζώνη, στη έσχατη προσπάθειά τους να λύσουν τον γρίφο της ελληνικής οικονομίας, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της realnews και του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες Θάνου Αθανασίου, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια σε Ευρώπη και Αμερική, ώστε και η Ελλάδα να μην εκταμιεύσει τα 16 δις της συμμετοχής του ΔΝΤ και ο ελεγκτικός ρόλος του Ταμείου να παραμείν��ι στην τρόικα και να διατηρηθεί η αξιοπιστία όλων έναντι των αγορών και της κοινής γνώμης στις δύσκολες χώρες.

Η Ελλάδα δεν θα λάβει τα 16 δις του Ταμείου, ανεξαρτήτως αν το ΔΝΤ στήσει ή όχι νέα χρηματοδοτική γραμμή, το χρέος θα αναδιαρθρωθεί με “χειρουργικές παρεμβάσεις σε επιτόκια, ωρίμανση και περίοδο χάριτος” και δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση ελάφρυνσης στον προϋπολογισμό των μνημονιακών ετών. Ταυτόχρονα οι ελεγκτές του Ταμείου θα συνεχίσουν να κατεβαίνουν στην Αθήνα, θα πιέζουν, όσο και οι Ευρωπαίοι συνάδερφοί τους και η Ελλάδα θα εξέλθει στις αγορές συντομότερα του αναμενόμενου, αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Κλειδί η έγκαιρη εφαρμογή

Όλα αυτά έχουν ήδη μεταφερθεί στην ελληνική κυ��έρνηση και τον υπουργό οικονομικών κ.Τσακαλώτο, αρμοδίως πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Λίμα, όπου μεταξύ άλλων είχε και μια κομβική συνάντηση με τον επικεφαλής του ESM, και εξαιρετικό γνώστη των διαθέσεων των αγορών και των προοπτικών του χρέους Κλάους Ρέγκλιγκ.

Για να πετύχει το πλάνο, που στο τέλος του έχει ένταξη της Ελλάδας σε προληπτική γραμμή στήριξης τύπου Πορτογαλίας, σαν αυτήν που είχαν υποσχεθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά, “θα πρέπει να υπερνικηθεί το εμπόδιο του λαϊκισμού και οι Έλληνες να εφαρμόσουν το πρόγραμμα”. Η δυναμική που θα δημιουργηθεί έγινε πλήρως αντιληπτή στον υπουργό οικονομικών, που κατά την πρόσφατη συμμετοχή του στο eurogroup του Λουξεμβούργου έλεγε σε συνομιλητές του, πως η δυναμική της έγκαιρης εφαρμογής θα φέρει ραγδαία βελτίωση στον οικονομικό κύκλο με αρχή τις τράπεζες.

Πηγή πολύ κοντά στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, που μίλησε στην Real News την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της συμμετοχής της Κομισιόν και της ευρωζώνης στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού, αποκάλυψε πληροφορίες που ταράζουν την κατεστημένη αντίληψη για τη στάση των εταίρων και του Ταμείου στο νέο ελληνικό δάνειο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της realnews, προκρίνεται, αγώνας δρόμου για την σταδιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον επόμενο Αύγουστο, με τριετές ομόλογο, ώστε η Ελλάδα να μην εξαντλήσει τα 86 δις, που αποτελούν την οροφή της χρηματοδότησης στην βάση της απόφασης της 12ης Ιουνίου και δει να μην εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ από τα ακριβά και βραχυπρόθεσμα δάνεια του ΔΝΤ - τα οποία υποτίθεται πως θα έφταναν τα 16 από το σύνολο των 86 δις της απόφασης.

Η πηγή που μίλησε στην R χαρακτήρισε “χοντροκομμένες” τις δημόσιες τοποθετήσεις για το χρέος, την αναδιάρθρωση και το ρόλο του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση. Οι “χοντροκομμένη” οπτική είναι πως οι Ευρωπαίοι θέλουν πάση θυσία το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το ΔΝΤ θέλει πάση θυσία κούρεμα ή αναδιάρθρωση του χρέους σε αστρονομικά νούμερα (100 δις καθαρής αξίας) και παίζεται ένα παιχνίδι παρασκηνίων και πιέσεων των ΗΠΑ και του ΔΝΤ προς τη Γερμανία και “τους δορυφόρους της”, όπως συνήθως χαρακτηρίζονται κάποιοι από τους εταίρους.


“Κα��είς από τις ΗΠΑ δεν παίρνει τηλέφωνο στην Ευρώπη και ζητάει κούρεμα”

Κανείς από τις ΗΠΑ δεν παίρνει τηλέφωνο στην Ευρώπη και ζητάει κούρεμα, αυτό είναι ένα μύθος”, λέει στην R ο ευρωπαίος αξιωματούχος. Προέβλεψε μάλιστα ότι το ΔΝΤ στις αρχές του 2016, “στην καλύτερη των περιπτώσεων και αφού το eurogroup θα έχει εξετάσει μια ελάφρυνση που θα αφορά το τον όγκο των λήξεων από το 2022 ως το 2025 θα φτιάξει ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα εγκρίνει το Διοικητικό του Συμβούλιο, αλλά δεν θα προλάβει να χρησιμοποιηθεί”. Ο γνώστης των κοινοτικών μεθόδων, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, συμπλήρωσε ότι “το euro working group μπορεί να συνεδριάζει ανά πάσα στιγμή, δεν είναι το ίδιο με το ΔΣ του Ταμείου”. Για να γίνει εκταμίευση από το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει τελειώσει η 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και όχι η πρώτη,τότε οι συνθήκες όμως θα είναι τελείως διαφορετικές, αν έχει προηγηθεί έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή”.

Όλα τα παραπάνω τελούν σε γνώση της Κρ.Λαγκάρντ η οποία πλέον μειδιά όταν της απευθύνουν ερωτήσεις για το ελληνικό χρέος στη βάση της γνωστής ρητορικής.

Στις Βρυξέλλες, θεωρούν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τα εχέγγυα για να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε το πλάνο να πετύχει: εφαρμογή του προγράμματος, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, σταδιακή έξοδος στις αγορές. Δεν κρύβουν όμως την ανησυχία τους για την πολιτική σταθερότητα. Γνωρίζουν ότι θα εμφανιστούν φωνές αμφισβήτησης και διαμαρτυρία, για παράδειγμα όταν φανεί τι είναι η όλη κουβέντα για το χρέος. Εκτιμούν ότι η συντηρητική αντιπολίτευση δεν θα βοηθήσει, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις και τέλος έχουν δει πόσο γρήγορα αλλάζει στάση η κοινή γνώμη, ειδικά όταν υποστεί τις επιπτώσεις των μέτρων που αναπόφευκτα θα ληφθούν