​Τη μείωση των αστυνομικών που φυλάσσουν δημόσια πρόσωπα, με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους, προανήγγειλ�� στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Τόσκας, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο κ. Τόσκας έκανε λόγο για εξαιρετικά υψηλό αριθμό αστυνομικών που φυλάσσουν πολιτικά και μη πρόσωπα. «Είναι περισσότεροι από 2.700» είπε, ανακοινώνοντας ριζικές αλλαγές στην Αστυνομία και δηλώνοντας ανοικτός σε προτάσεις και σκέψεις.

Έμφαση έδωσε ο κ. Τόσκας στην επανεκκίνηση του θεσμού του «αστυνομικού στη γειτονιά» και στον αναπροσανατολισμό της δράσης της Αστυνομίας, ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους πολίτες, αλλά και να μπορεί ταυτόχρονα να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότερο τρόπο στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός μίλησε ακόμα για αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και για «αναδιάρθρωση της ΕΥΠ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απειλές και τους κινδύνους», αλλά και της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε η αναδιάρθρωση «γίνεται με σταθερά και προσεκτικά βήματα, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι μέθοδοι και το ανθρώπινο δυναμικό της και να δημιουργηθούν νέες δομές οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις τεχνολογικές εξελίξεις στον κυβερνοχώρο, στις επικοινωνίες, στα νέα οικονομικά εργαλεία. Οι προκλήσεις του κυβερνοχώρου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς την εμπλοκή νέων ανθρώπων που ξεχωρίζουν σε αυτόν τον τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Για την αστυνομική βία ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι «θα ελέγξουμε τα περιστατικά της δυσανάλογης, της αδικαιολόγητης βίας σε βάρος των συλλαμβανομένων».

O αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «θέλουμε μια Αστυνομία που να περιβάλλεται με κύρος, κοινωνική συναίνεση, που να εμπνέει σεβασμό και διάθεση συνεργασίας. Σε αυτά τα πλαίσια η αναδιοργάνωση θα έχει, μεταξύ άλλων, ως κύριο σκοπό την εξοικονόμηση προσωπικού και τεχνικών μέσων για την αποτελεσματικότερη δράση και πρόληψη μαζί με τον αναπροσανατολισμό της φιλοσοφίας δράσης τους ώστε πράγματι να αντιμετωπίζεται η ακραία εγκληματικότητα και να τίθενται υπό έλεγχο κρίσιμα περιστατικά και τομείς κινδύνου, αντί μια συνήθους αστυνομικής τάξης ρουτίνας».