Την κατάργηση με τροπολογία της νομοθετικής ρύθμισης Κατρούγκαλου, που έδινε το δικαίωμα σε κατηγορούμενους για κακούργημα δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέφουν στην υπηρεσία τους, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης παρουσία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε. Η τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Η τροπολογία θα προβλέπει την επιβολή αυτοδίκαιης αργίας στους υπαλλήλους, για τους οποίους υπάρχει αμετάκλητη δικαστική παραπομπή για κακουργήματα, αλλά και για άλλα αδικήματα όπως αυτά της υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Η αυτοδίκαιη αργία θα αίρεται στην περίπτωση που θα αθωώνεται στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος.

Ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε επίσης ότι προγραμματίστηκε η σύγκληση πολλών πειθαρχικών συμβουλίων αυτή την εβδομάδα, στον χώρο της Υγείας κυρίως, προκειμένο�� να εξεταστούν οι περίπου 450 εκκρεμείς υποθέσεις.

Ο κ. Ρακιντζής απηύθυνε έκκληση προς τους προεδρεύοντες των πειθαρχικών συμβουλίων να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες και παρέδωσε στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κατάλογο με όλες τις υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται σε εκκρεμοδικία τα τελευταία χρόνια.