​Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του EuroWorking Group που θα προετοιμάσει και το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, οι καμπάνες άρχισαν να βαράνε και μάλιστα κωδωνοκρούστης δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί, διευκρίνισε όμως ότι παρ’ όλ’ αυτά δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σήμερα πάντως στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, θα συμφωνηθεί πιθανότατα η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων που θα συνδεθούν με την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναμένεται να κάνουν τη δύσκολη δουλειά, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει το γράψε – σβήσε στη λίστα με τα προαπαιτούμενα, ώστε τη Δευτέρα η Ελλάδα να πάρει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Η κατάρτιση της λίστας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, κάτι που αποδεικνύουν τόσο οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, όσο και οι πληροφορίες που διαρρέονται περί δυσαρέσκειας του ΔΝΤ από τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.

Πάντως κοινοτικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι θα πρέπει σήμερα να κλειδώσει η λίστα με τα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει και η πρώτη αξιολόγηση μέσα στον Οκτώβριο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η πρώτη αυτή λίστα που θα συνταχθεί σήμερα θα περιλαμβάνει μια μακρά λίστα μέτρων που έχουν ξεμείνει από το καλοκαίρι, ενώ εντός του Οκτωβρίου θα εξεταστεί και η δεύτερη, ώστε να ξεκλειδώσει η δεύτερη υποδόση και το περιεχόμενό της θα καθοριστεί παράλληλα με την πρώτη αξιολόγηση.