«Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις υπαρξιακές προκλήσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του, στην σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Ο κ.Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, εκτιμώντας ότι η τελευταία συμφωνία με τους εταίρους θα βάλει νέα θεμέλια για να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος.

oie.jpeg

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι, όπως και πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα επλήγη πάρα πολύ άγρια από την οικονομική κρίση του 2008 λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας της και του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Σημείωσε ότι όμως «η νεοφιλελεύθερη συνταγή που εμείς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κληθήκαμε να εφαρμόσουμε παρά το μεγάλο κοινωνικό κόστος, οδήγησαν σε μεγαλύτερη εμβάθυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αντί να της αντιμετωπίσουν. Χάσαμε, επισήμανε, το 25% του ΑΕΠ μας, ο λόγος ΑΕΠ προς χρέος αυξήθηκε στο 180%, ενόσω η ανεργία έφτασε το 27% και η μετανάστευση πτυχιούχων προς το εξωτερικό επιταχύνθηκε».

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας», ε��πε χαρακτηριστικά.

oie2.jpeg

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μεταναστευτικό, αφήνοντας αιχμές για αυτούς που υψώνουν τείχη και μεταθέτουν τις ευθύνες τους σε άλλους.

«Βιώνουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Για κάποιους η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής είναι να υψώσουμε τείχη και να μεταθέσουμε τις ελπίδες», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το μείζον ερώτημα, που πρέπει να απαντήσει ο ΟΗΕ είναι "πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές".

«Πολλά έχουν επιτευχθεί, αλλά δυστυχώς το όραμα των ιδρυτών του ΟΗΕ δεν έχει υλοποιηθεί», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, εκτίμησε ότι καθώς περνούν τα χρόνια, φαίνεται να επιστρέφουμε σε παλιές συνταγές, που δημιούργησαν τα προβλήματα.

oie3.png

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλοί από τους προγόνους μας υπήρξαν πρόσφυγες, δεν θα επιτρέψουμε να νικήσει ο ρατσισμός» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει «να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να δώσουμε ελπίδα στους πρόσφυγες».

«Η Ελλάδα είναι στην καρδιά ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, ανάμεσα στις συγκρούσεις σε Ουκρανία, Λιβύη, Συρία», είπε στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία, χαρακτηρίζοντας «κορυφαίας σημασίας» την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, αλλά και στις προσπάθειες σταθεροποίησης των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας:

«Ως περιφερειακός δρων που επιδιώκει την προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή, η Ελλάδα καταβάλλει σταθερές προσπάθειες για τη βελτίωση της συνεργασίας με την Τουρκία. Το κάναμ�� μέσα από μια ευρεία γκάμα πρωτοβουλιών, όπως η προώθηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο πλήρης σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, παραμένουν οι προϋποθέσεις για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων».

BINTEO EΡΤ