​Στενή συνεργασία φαίνεται πως είχε η Ελλάδα με την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής έδωσαν και συμβουλές για το πώς θα πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί στις διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο.

Τέσσερις μέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, στις 16 Ιουλίου 2015, ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, φέρεται να συνέταξε απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας.

φ.jpg

Το τηλεγράφημα αναφέρει πως η «συμμαχία» αυτή είχε στόχο να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου, να εξασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και να υπάρξει συμφωνία.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ συμβούλευαν την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή και την προέτρεπαν «να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο».

Η εκτίμηση των Αμερικανών ήταν πως δεν έπρεπε να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο να επιβάλει τις απόψεις του και πως δεν έπρεπε η Ελλάδα να αντιπαρατεθεί κατά μέτωπο, κάτι που θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μάλιστα, με επίκεντρο την ελληνική υπόθεση, «η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δύο πτυχές: την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τις συνεχείς αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους».

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «όσον αφορά τη συζήτηση περί χρέους, επιβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ, προφανώς κ��τόπιν σχετικ��ς αμερικανικής παραίνεσης».

Ως προς τη γεωπολιτική πτυχή, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ζήτησαν από την Αθήνα να αναδείξει τη γεωπολιτική παράμετρο και τους κινδύνους που ελλόχευαν για το δυτικό σύστημα ασφάλειας από μια πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας. Η ανάδειξη της γεωπολιτικής παραμέτρου ήταν αμερικανική έμπνευση, ενώ ως γνωστόν και η πτυχή αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Αθήνα μέχρι τέλους.

Με ικανοποίηση ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τσίπρα υπήρξε κάτι παραπάνω από μια απλή συνεργασία, καθώς ενεπλάκησαν, πέραν του Λευκού Οίκου, υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όλοι αυτοί βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία όχι μόνο με την Αθήνα, αλλά και με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Ελλάδα, να μείνει ζωντανή η Ευρωζώνη και παράλληλα να μην υπάρξει κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Βερολίνου.