​«Η κυβέρνηση με βάση το τρίτο μνημόνιο, το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι τη βασική σύνταξη και όχι την κατώτατη», δήλωσε την Παρασκευή ο Α. Μητρόπουλος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, την Πέμπτη είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψαλιδιστούν οι συντάξεις, αλλά μόνο εκείνες που είναι άνω των 1.500 ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Μητρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν ακόμα και οι συντάξεις που είναι κάτω των 1.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι οι ρήτρες που έχουν βάλει οι δανειστές είναι πολύ σκληρές.

«Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι δεδομένη στις επικουρικές συντάξεις. Είναι σκληρές οι ρήτρες που διέφυγαν της διαπραγματευτικής ομάδας, διότι οι δανειστές θέλουν οι μισοί Έλληνες να μην παίρνουν σύνταξη και οι άλλοι μισοί να παίρνουν επίδομα σύνταξης», είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Μάλιστα μιλώντας και στο Mega ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ισοδύναμα μέτρα.

«Η κυβέρνηση έχει δύο ρήτρες να εφαρμόσει, είναι οι δύο δομικές ρήτρες στις οποίες δεν κάνουν πίσω οι δανειστές. Πρώτον, στις επικουρικές συντάξεις να μην υπάρχει εγγύηση του κράτους από δω και πέρα, δηλαδή ουδέποτε εφ’ εξής να συμβάλει το κράτος στην εγγύηση και στην καταβολή των επικουρικών συντάξεων», είπε ο Α. Μητρόπουλος και συνέχισε:

«Για τις κύριες συντάξεις, να υπάρχει μια ρήτρα εγγύησης μόνο της βασικής σύνταξης, που είναι 360 ευρώ. Άρα, έχοντας δύο ρήτρες, για την επικουρική μηδενική εγγύηση και για τις κύριες συντάξεις μόνο την εγγύηση της βασικής σύνταξης, για το υπερβάλλον κομμάτι δεν θα εγγυάται σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, οι μειώσεις στις συντάξεις, η εξεύρεση τι θα γίνει με το υπερβάλλον κομμάτι που είναι ανάλογο των εισφορών αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να τη συντηρήσει, καθημερινά, ανά τρίμηνο, ανά εξάμηνο, θα έχουμε το ζήτημα αυτό. Είναι δύο ρήτρες που δεν έχουν ούτε ισοδύναμα και η τρόικα απαγορεύει να εξευρεθούν ισοδύναμα».

Ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής τέλος, δεν παρέλειψε να ρίξει τα καρφιά του και για την διαπραγματευτική ομάδα, τονίζοντας ότι «αυτοί που διαπραγματεύτηκαν το ασφαλιστικό ή ��εν είχαν γνώση ή δεν ήξεραν τη βαθιά σημασία των ρυθμίσεων στις οποίες συμφώνησαν και βρισκόμαστε προ αδιεξόδου».