​Θετικό βήμα που έγινε έστω και αργά, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου που διήρκησε επτά ώρες, σημείωσε ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε επιτέλους ότι το μεταναστευτικό χρειάζεται κοινή λύση.

«Η Ε��ρώπη κατάλαβε έστω και αργά ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση», είπε.

Επιβεβαίωσε επίσης την απόφαση για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, καθώς και την οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί στις χώρες υποδοχής, μεγάλου αριθμού μεταναστών, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

«Με την απόφαση της Συνόδου, επιβεβαιώθηκε το χθεσινό βήμα για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων αλλά και την οικονομική ενίσχυση των κέντρων υποδοχής , μέχρι τέλος Νοεμβρίου ώστε να μην μετατραπούν χώρες σαν τη δική μας σε αποθήκες ψυχών», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Αν και υπήρξαν διαφορε��ικές φωνές, πέραν της μετεγκατάστασης συμφωνήθηκε και η ενίσχυση των κρατών υποδοχής για τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων μέχρι τέλος Νοεμβρίου».

Τέλος, όπως τόνισε ο Α. Τσίπρας συζητήθηκε ακόμα ότι «πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία ώστε να δημιουργηθούν οι προθέσεις για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Πρέπει να σταματήσει να είναι η Μεσόγειος ένας υγρός τάφος των ψυχών που ψάχνουν να βρουν μια ζωή στην Ευρώπη».

«Θεωρώ ότι η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα, όμως χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά ώστε να ενισχυθεί και να ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον», κατέληξε ο πρωθυπουργός.