«Παραλαμβάνουμε έναν κρίσιμο θεσμό που έχει να εκπέμψει στην κοινωνία σημαντικά μηνύματα: μηνύματα δημοκρατίας, σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη και διαφάνειας» δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παραλαμβάνοντας το υπουργείο Εσωτερικών από τον υπηρεσιακό υπουργό Αντώνη Μανιτάκη.

Ο ίδιος, μίλησε για μια πολιτεία που «θα εμπεδώνει το αίσθημα του δικαίου και θα διαμορφώνει ένα περιβάλλον που ο πολίτης, ο άνθρωπος θα αισθάνεται ότι είναι πραγματικός πολίτης και όχι παθητικός αποδέκτης ρύθμισης της τύχης του από άλλους» και πρόσθεσε: «Καλούμεθα σ' αυτό το πλαίσιο να υπηρετήσουμε ��ναν πολύ κρίσιμο θεσμό».

Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε στη συνέχεια ότι δεν πρόκειται για τον ίδιο να υπάρξουν κομματικά κριτήρια στις επιλογές ή τις αποφάσεις του: «Θα διερωτηθεί κάποιος πώς ένας άνθρωπος που τέλος πάντων δεν βλέπει θα έχει την ευθύνη σ αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι πλεονέκτημα. Αστυνομία και πυροσβεστική έχουν επηρεαστεί από τα κόμματα. Εγώ δεν βλέπω, ως εκ τούτου σας καταθέτω ότι θα λειτουργήσουμε με σεβασμό».