Σάλο προκαλεί η δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου, με την οποία αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά όχι και την ποινική. Η δήλωση προκάλεσε ήδη την εντονότατη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον αρχηγό της ΧΑ, Νίκο Μιχαλολιάκο, μία μέρα πριν από τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του, εξοργίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη που αγωνίζεται και επιθυμεί ένα κράτος δικαίου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής για την δολοφονία.

«Η ρητορική του μίσους, τα τάγματα εφόδου, οπλισμένα από την κοινωνική απελπισία που έχει σκορπίσει η κρίση, εκμεταλλεύονται το ανθρώπινο δράμα προκειμένου να επεκταθούν» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι, το στυγερό έγκλημα φανέρωσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία το απεχθές πρόσωπο της ΧΑ: μιας δολοφονικής, φασιστικής συμμορίας, που στρέφεται εναντίον των αδύναμων με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα μια ψευδεπίγραφη αντισυστημική ρητορική, απολύτως βολική για το σύστημα».

ΝΔ: προκλητική ομολογία με στόχο να τρομοκρατήσει πολίτες και κόμματα

«Ανατριχιάσαμε από την ξεδιάντροπη δήλωση ανάληψης ευθύνης για το θάνατο του Παύλου Φύσσα από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής», σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία.

Η ΝΔ προσθέτει στην ανακοίνωσή της:

«Πρόκειται για μια προκλητική ομολογία που γίνεται μέσα στην προεκλογική περίοδο με στόχο να τρομοκρατήσει πολίτες και κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεν τρομοκρατείται, αλλά χαλυβδώνεται η δημοκρατική της συνείδηση. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μαχόμαστε κατά του φασισμού και της βίας, όποια μορφή και αν έχουν. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας γίνεται με πράξεις και διαρκή επαγρύπνηση. Επιβεβαιώνεται, επιπλέον, ότι η ψήφος τιμωρίας που ενισχύει τα κόμματα των άκρων, βλάπτει τη δημοκρατία».

Επίθεση και από το ΠΑΣΟΚ στην Χρυσή Αυγή

Δριμεία επίθεση εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ στη Χρυσή Αυγή, μετά τη δήλωση του Γραμματέα του Συνδέσμου Νίκου Μιχαλολιάκου ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, λέγοντας όμως ότι ποινική ευθύνη δεν υπάρχει.

«Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι δήθεν δεν ήξεραν τίποτε, ότι δεν είχαν ευθύνη, τώρα με θράσος, οι νεοναζιστές υπερασπίζονται την εγκληματική πολιτική τους, επιχειρώντας μόνο να γλιτώσουν τις ποινικές συνέπειες» σημείωσε το ΠΑΣΟΚ και καλεί τους πολίτες «να απαντήσουν στην πρόκληση», κλείνοντας τον δρόμο «στη συμμορία των δολοφόνων».

Όπως επισημαίνει το Π��ΣΟΚ, η ψήφος σε αυτούς δεν είναι πολιτική επιλογή, αλλά επιβράβευση εγκληματιών.

Το κόμμα ζητεί από τους πολίτες να αναδείξουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ τρίτη δύναμη, «για να επιβάλλουμε τη συνεννόηση και την συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση, την Ελλάδα στην Ευρώπη και το Ευρώ».

Aνακοινώσεις εξέδωσαν και τα υπόλοιπα κόμματα κατά της Χρυσής Αυγής στις οποίες ανέφεραν:

Το Ποτάμι

«Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Π. Φύσσα από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο δείχνει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα αυτής της οργάνωσης», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και επισημαίνει ότι μετά τη σημερινή απροκάλυπτη ομολογία ουδείς δικαιούται να πει ότι παραπλανήθηκε.

«Κάθε ψήφος στη Χρυσή Αυγή είναι επιβράβευση των εγκληματικών πράξεών της. Το καθήκον όλων είναι να αγωνισθούν ώστε την Κυριακή να μη δοθεί η δυνατότητα στον αρχηγό μιας εγκληματικής συμμορίας, να διεκδικήσει την τρίτη διερευνητική εντολή», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΚΚΕ

«Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η ομολογία Μιχαλολιάκου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία, επιβεβαιώνει τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, που απορρέει από τη ναζιστική της ιδεολογία» τονίζει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η ομολογία αυτή όχι μόνο δεν απαλλάσσει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής από τις ποινικές της ευθύνες για τη δολοφονία Φύσσα, τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων ψαράδων και των κομμουνιστών συνδικαλιστών στο Πέραμα, για δεκάδες άλλες δολοφονικές επιθέσεις, αλλά και ενισχύει τις ποινικές της ευθύνες».

Λαϊκή Ενότητα

«Η ομολογία Μιχαλολιάκου αποδεικνύει ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της φασιστικής ιδεολογίας, συγκρότησης και πρακτικής της νεοναζιστικής οργάνωσης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση-σχόλιο της Λαϊκής Ενότητας ενόψει των δύο χρόνων από τη δολοφονία αλλά και με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής».