«Mόνο αν συνεννοηθούμε όλοι σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση έχοντας και την αυτονομία μας, την ταυτότητά μας, θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την μαραθώνια συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη (η οποία διήρκεσε 3.30 ώρες!) στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ.

«Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν στις εκλογές να θέλουν συνεργασίες ή αλαζονεία» ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ και ζήτησε επίσης να αποφασίσουν αν θέλουν να «πάμε μπροστά ή πίσω». «Ο λαός θα πρέπει να κρίνει και να συγκρίνει και τις υποσχέσεις που το�� έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου» επισήμανε .

«Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να θέσει το εθνικό, πατριωτικό συμφέρον πάνω από το κομματικό» απάντησε σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ως πρωθυπουργό άλλο πρόσωπο, κοινής αποδοχής. Διευκρίνισε σε άλλο σημείο όμως ότι δεν φαντάζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να έχει κάποια θέση στην κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και συμπληρωσε: «Αν θέλει όμως να είναι αντιπρόεδρος θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου».

Απάντησε ακόμη σχετικά με το πώς θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του όταν λέει ότι έχει επιδεινωθεί η δημοσιονομική κατάσταση ότι «ενδεχομένως έχουν ουρές αυτά τα οποία έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας, αλλά με τα σημερινά δεδομ��να είναι απολύτως εφικτά όσα λέμε».

Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι αν ανακαλύψει ότι υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις που τις έχει κρύψει ο κ. Τσίπρας «θα τις αναδείξουμε και θα τον καταγγείλουμε».

Για την συνεργασία με Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ: ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος!

Για το πώς δέχεται να συνεργαστεί με έναν πολιτικό αρχηγό που τον έχει κατηγορήσει τόσο πολύ ο κ. Μεϊμαράκης αντέστρεψε το ερώτημα: « Γιατί δεν θέλει να έρθει μαζί;�� Για να είναι απέξω και να κάνει τον αντιμνημονιακό;» .

Προέβλεψε πάντως ότι με τα σημερινά δεδομένα, όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μεϊμαράκη», αλλά «αν υπάρξει θα είναι ένα πολιτικό θετικό βήμα» και θα συζητηθούν τα πρόσωπα που μπορούν να συμμετέχουν. Πρότεινε μάλιστα ο ίδιος να είναι ο πρωθυπουργός και ο Α. Τσίπρας ο αντιπρόεδρος!

Για τον ΕΝΦΙΑ και τα λάθη που έγιναν ανέφερε ότι «έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας τα έχουμε πει, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει αναφερθεί επανειλημμένα. Έχουμε διδαχθεί από τα λάθη και δεν θα επαναληφθούν». Επανέλαβε ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ ότι θα μπορούσε να εκχωρηθεί στην Αυτοδιοίκηση ως ανταποδοτικό τέλος στους δημότες.

Τι απάντησε στην ερώτηση του Star για την μείωση φόρων και το φορολογικό σύστημα

Στην ερώτηση του Star και της Ραλλιώς Λεπίδου σχετικά με το τι δεσμεύεται για τις μειώσεις φόρων και το φορολογ��κό σύστημα απάντησε ότι «αυτά εξαρτώνται από το πολιτικό περιβάλλον από το οποίο θα υπάρχει. Μέσα σε 7 μήνες είναι τρομακτικά διαφορετική η κατάσταση. Είχαμε το πρόβλημα με τις τράπεζες και το κλείσιμο των τραπεζών που έφεραν προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Έχουμε αύξηση της ανεργίας, τίποτα δεν προχωρά στις επενδύσεις. Δεν προχωρούν οι Σκουριές, όπου αγνοούν τις αποφάσεις του Στε, δεν προχωρά η Κόσκο, τίποτα δεν προχωράει».

Απαντώντας στη συνέχεια σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Μεϊμαράκης επέκρινε τον κ. Βαρουφάκη και τον ρόλο του στην διαπραγμάτευση, ενώ εντύπωση προκάλεσε ότι επικαλέσθηκε και τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου εις βάρος του πρώην ΥΠΟΙΚ (παρότι βρίσκεται σε κόντρα με τον κ. Καμμένο τις τελευταίες ημέρες).

Για το πώς μπορεί να βρει πόρους μέσα σε ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον, ανέφερε ότι «το μνημόνιο προβλέπει ύφεση 3% στο και αν πετύχουμε να είναι στο -2% ή στο -1 % μπορούμε το ποσό αυτό να το διαχειριστούμε όπως θέλουμε και όπως είχαμε κάνει για την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων».

Το ενδεχόμενο ήττας και οι συντάξεις

Για το τι θα πράξει αν χάσει η ΝΔ τις εκλογές απάντησε: «Αυτή την στιγμή πάμε για να κερδίσουμε και να μπορέσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν πιστεύω ότι ενδιαφέρει κανέναν τι θα κάνουμε αν δεν είμαστε κυβέρνηση. Όπου μας κατατάξει ο ελληνικός λαός θα το σεβαστούμε» . Συμπλήρωσε όμως: «Δεν θα χάσουμε , απλή η απάντηση , και οι πολίτες θα ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία.

Για τις συντάξεις ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Δυστυχώς, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει τίποτα».