Όλα έτοιμα είναι στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή για την διεξαγωγή του έκτου debate στην πολιτική ιστορία της χώρας ή κατά άλλους ... έβδομου ή και όγδοου!

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να κάνουν δηλώσεις κατά την άφιξή τους σε ειδικό σημείο, ενώ αμέσως μετά θα αποσυρθούν στον χώρο που τους έχει παραχωρηθεί για την προετοιμασία τους.

Ο λόγος της διχογνωμίας στην μέτρηση πάντως είναι ότι πριν από αυτά που διεξήχθησαν στην έδρα της κρατικής τηλεόρασης προηγήθηκε άλλο το οποίο έγινε με τηλεοπτική κάλυψη σε Πανεπιστήμιο, πριν τις εκλογές του Απριλίου του 1990 και συγκεκριμένα στο Πάντειο , με την συμμετοχή του Ανδρέα Παπανδρέου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Χαρίλαου Φλωράκη. Αφορούσε όμως μόνο θέματα εξωτερικής πολιτικής, με συντονιστή τον δημοσιογράφο και πρώην υπουργό Γιάννη Καψή. Στις εκλογές που έγιναν στη συνέχεια επικράτησε η ΝΔ και πρωθυπουργός έγινε ο Κ. Μητσοτάκης. Επίσης το 2009 έγιναν δύο debate οπότε τυπικά ο αριθμός ανεβαίνει με επιπλέον ένα.

Tο πρώτο «κανονικό» debate έγινε το 1996, μόνο ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και στον Μιλτιάδη Έβερτ. Τα ερωτήματα υπέβαλλαν οι δημοσιογράφοι Θ. Ρουσόπουλους, Γ. Παπουτσάνης,και Π. Τσίμας.

Νικητής των εκλογών αναδείχθηκε ο Κώστας Σημίτης.

simitis karamanlis.jpgΤο επόμενο debate έγινε το 2000, ανάμεσα στους επικεφαλής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάλι, Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή, με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου. Τις ερωτήσεις υπέβαλλαν οι Θοδωρής Ρουσόπουλος, Έλλη Στάη και Μανώλης Καψής. Νικητής στις εκλογές που ακολούθησαν αναδείχθηκε ο Κώστας Σημίτης, με μικρή διαφορά.

Το ντιμπέιτ του 2004 έγινε σε κλίμα … Ολυμπιακών Αγώνων και για πρώτη φορά συμμετείχαν οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Συγκεκριμένα έλαβαν μέρος ο Γ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), ο Κ. Καραμανλής (ΝΔ), η Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ), ο Ν. Κωνσταντόπουλος (ΣΥΝ) και ο Δ. Τσοβόλας (ΔΗΚΚΙ). Τις ερωτήσεις έκαναν ο… Σταύρος Θεοδωράκης, που συμμετέχει ως πολιτικός αρχηγός στο σημερινό debate και οι Π. Τσίμας, Α. Παπαχελάς, Ν. Ευαγγελάτος.

Τις εκλογές κέρδισε ο Κ. Καραμανλής.

Το 2007 το debate έγινε στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών σε Πελοπόννησο και Εύβοια που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Συμμετείχαν σε αυτό οι Κώστας Καραμανλής (ΝΔ), Γιώργος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ), Αλέκος Αλαβάνος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και Στέλιος Παπαθεμελής (Δημοκρατική Αναγέννηση), με συντονίστρια την Μαρία Χούκλη.

Ερωτήσεις υπέβαλλαν οι δημοσιογράφοι Νίκος Χατζηνικολάου, Αιμίλιος Λιάτσος , Όλγα Τρέμη, Έλλη Στάη, Νίκος Ευαγγελάτος και Αλέξης Παπαχελάς.

Νικητής στις εκλογές αναδείχθηκε και πάλι ο Κώστας Καραμανλής.

Το 2009 έγιναν δύο debate: To πρώτο με την συμμετοχή των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων (Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Τσίπρας, Καρατζαφέρης, Χρυσόγελος) συν τους Οικολόγους Πράσινους που είχαν μπει στην ευρωβουλή και το δεύτερο μόνο μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) και Κώστα Καραμανλή. Και τα δύο συντόνιζε η Μαρία Χούκλη, ενώ τις εκλογές κέρδισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το 2012 δεν έγινε debate ούτε στις εκλογές του Μαΐου ούτε στις εκλογές του Ιουνίου που ακολούθησαν, καθώς τα κόμματα δεν συμφώνησαν μεταξύ τους για τους όρους διεξαγωγής του.

Debate δεν έγινε ούτε για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015.

Το σημερινό debate για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου είναι το πρώτο από τα δύο που έχουν συμφωνηθεί, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Η «πρωτοτυπία» του είναι ότι θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις οι αρχηγοί και ένας στον άλλον, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν (2009) αλλά στις «μονομαχίες» μεταξύ των δύο αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων και με συγκεριμένους περιορισμούς. Καινοτομία επίσης ότι στον τελευταίο γύρο αυτή η απάντηση θα είναι "ελεύθερη" και χωρίς χρονόμετρο.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί debate μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη μόνο.