Μια παράκληση -όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος- απεύθυνε ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ήταν καλεσμένος στηνπρεμιέρα της εκπομπής Live U με την Πόπη Τσαπανίδου, αναφερόμενος στο θέμα που συγκίνησε όλο τον κόσμο, την εικόνα του 3χρονου Αϊλάν στις όχθες της Αλικαρνασσού.

«Αγαπάει κανείς πάρα πολύ εύκολα το νεκρό παιδάκι και τη φωτογραφία του. Πρέπει , όμως, να αγαπήσει το ζωντανό προσφυγάκι και όχι τη φωτογραφία του πεθαμένου, ακριβώς για να μην υπάρξει» είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και γιατρός στο επάγγελμα, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών αφού έχει εργαστεί σε πολλά κοινωνικά κινήματα και είναι εκ των ιδρυτικών μελών των Γιατρών του Κόσμου.

Ο ίδιος, εξήρε τη στάση των Ελλήνων, και δη στα νησιά, απέναντι στους πρόσφυγες, παρά τα υπαρκτά προβλήματα: «Μέχρι στιγμής έχουμε επιδείξει μια υπέροχη στάση. Εάν δεν πάρουμε μέτρα αυτό μπορεί να αλλάξει. Θα πάρουμε λοιπόν μέτρα».

Μιλώντας, εξάλλου, για τις κινήσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι πήρε πολύ συγκεκριμένα μέτρα που έχουν συγκεκριμένη λογική: «Η Μυτιλήνη είναι η αιχμή του δόρατος. Εκεί το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, ο ντόπιος πληθυσμός έχει δεχθεί ένα πολύ μεγάλο κύμα προσφύγων και τα προβλή��ατα είναι οξυμένα. Θέλουμε να ελαφρύνουμε αυτό το νησί από αυτόν τον όγκο των μεταναστών».

Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος, προχωράνε με ταχύτατο ρυθμό οι ταυτοποιήσεις και οι καταγραφές, φτιάχνονται νέοι χώροι φιλοξενίας για να πάρουν μια ανάσα τα νησιά και ήδη έχουν αυξηθεί οι διαδρομές των καραβιών.

«Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα, είμαστε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θέλουμε να απαλύνουμε την κατάσταση» είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι «στις επόμενες 10 μέρες θα φεύγουν περίπου 4.000 με 5.000 άνθρωποι την ημέρα από τη Μυτιλήνη αλλά και άλλα νησιά».

«Το πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, εμείς πρέπει να φροντίσουμε να μην ανάψει η πυρκαγιά» είπε ο ίδιος, παραδεχόμενος με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως οι εικόνες που βλέπει δεν είναι καινούργιες αλλά «είναι κακό πράγμα και εντελώς διαφορετικό να βλέπεις στην πατρίδα σου αυτό που έχεις δει στο Λίβανο».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, αυτοί που έρχονται στις βάρκες από τις όχθες της Μικράς Ασίας είναι «το 60% Σύριοι της μεσαίας τάξης που φεύγουν τρέχοντας μπροστά στον ISIS, το 20% Αφγανοί πρόσφυγες και μετανάστες και ένα 20% οι λεγόμενοι “παράνομοι”, χωρίς χαρτιά».