Επίθεση στη ΝΔ αλλά και απολογισμό της 7μηνης διακυβέρνησης του έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ότι εκπροσωπεί το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, λέγοντας στη συνέχεια πως «δεν πρέπει η ανάπτυξη να στηρίζεται στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, στα δίκτυα της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας».

«Κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν τον εαυτό τους. Κραύγαζαν ότι εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Και τώρα που η προπαγάνδα αυτή κατέρρευσε ��εν τους έμεινε τίποτα. Εάν δεν φέρναμε συμφωνία θα μας λέγανε ότι καταστρέψαμε τη χώρα.Τώρα που φέραμε συμφωνία μας λένε ότι απέχουμε από το προεκλογικό μας πρόγραμμα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, κατηγόρησε -μεταξύ άλλων- τη Συγγρού ότι θέλει να συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, να σταματήσει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να τερματίσει το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναδρομή στα όσα πέτυχε η κυβέρνησή του αυτούς τους 7 μήνες, ισχυρίστηκε ότι υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, η κυβέρνησή του έδωσε δείγματα γραφής μιας νέας διακυβέρνησης και υλοποίησε αρκετές από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ενώ σημείωσε ότι και η Ευρώπη «δεν είναι ίδια μετά την επτάμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης μας και των δανειστών».

«Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία τίθεται υπό αμφισβήτηση το δόγμα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία κλείνει οριστικά και αμετάκλητα τη συζήτηση περί Grexit.

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στον σταδιακό απεγκλωβισμό από τη λιτότητα και την άρση της λαϊκής κυριαρχίας» είπε ο κ. Τσίπρας, θέτοντας ως στόχο την αποχώρηση της τρόικας το συντομότερο!

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι ένα κείμενο «σκοπίμως ανοιχτό σε συγκεκριμένα ζητήματα, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη για τη βελτίωση του δεν έχει επουδενί τελειώσει».

Όπως ο ίδιος εξήγησε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη για τη βελτίωση 4 επιμέρους τομέων της συμφωνίας:

- αναδιάρθρωση του χρέους

- διαχείριση των κόκκινων δανείων

- Ταμείο Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας

- εργασιακές σχέσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Οι 10 παρεμβάσεις-κλειδιά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε πρόγραμμα το οποίο αποσκοπεί «στο να δημιουργήσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους για την απεμπλοκή από την πολιτική της λιτότητας, τη χρηματοπιστωτική καταστολή, τη διαρκή βελτίωση των όρων της συμφωνίας», κάνοντας λόγο για 10 παρεμβάσεις-κλειδιά.

1. Την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις.

2. Την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας

3. Την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας

4. Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης

5. Την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας

6. Την προστασία και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας

7. Την στήριξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος

8. Ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης

9. Ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς

10. Εμβάθυνση της δημοκρατίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής