​Με πρωτοφανή χαρακτηριστικά που υπόσχονται μια «σκληρή» αναμέτρηση θα γίνει το ντιμπέιτ της 9ης Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι δύο βασικές καινοτομίες στις οποίες συμφώνησε η άτυπη Διακομματική Επιτροπή που συνεδρίασε εκ νέου, αφορούν τη δυνατότητα των πολιτικών αρχηγών να απευθύνουν ο ένας στον άλλον ερώτηση καθώς και να απαντήσουν σε ερώτηση που προηγουμένως τους έχει υποβληθεί.

To ν��ιμπέιτ θα γίνει στις 9 το βράδυ της Τετάρτης στο στούντιο της ΕΡΤ με συντονιστή δημοσιογράφο της ΕΡΤ, ενώ ερωτήσεις θα γίνουν από τους δημοσιογράφους των 6 πανελλαδικών καναλιών: ΑΝΤ1, Alpha, E TV, Mega, ΣΚΑΙ και STAR. Tους δημοσιογράφους τους επιλέγουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί με προϋπόθεση να είναι πολιτικοί συντάκτες και μέλη της ΕΣΗΕΑ.

Οι 6 θεματικοί κύκλοι

Οι θεματικοί κύκλοι της τηλεμαχίες θα είναι 6:

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική
3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό
4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική - 'Άμυνα
5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου
6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30'' και η απάντηση διαρκεί έως 1,5 λεπτό, ενώ η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15'' και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30''.

Στον 6ο διπλό κύκλο των αρχηγών, ξεκινώντας από το μι��ρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1,5 λεπτό ανά γύρο, ενώ η σειρά των αρχηγών στο πάνελ θα γίνει με την κοινοβουλευτική δύναμη.