«Η κυβέρνησή μας, παρότι υπηρεσιακή, καλείται να αντιμετωπίσει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, κυρίως προσφυγικών ροών», δήλωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τιμερμανς, και με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αποφασίσαμε ή��η τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και διεθνές. Η Κυβέρνησή μας καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας της θα συνεχίσει να έχει στενή συνεργασία με την ΕΕ προς αντιμετώπιση του θέματος», είπε η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.

«Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει μια κρίση άνευ προηγουμένου, μια κρίση ανθρωπιστική, μια κρίση πολιτική και οφείλουμε να βρούμε απαντήσεις ευρωπαϊκές σε ένα πρόβλημα, που κάθε κράτος μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η Ελλάδα έχει ιδιαιτέρως επηρεαστεί και πληγεί θα έλεγα από την κρίση αυτή, το βλέπουμε όλοι καθημερινά. Νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος με ψυχή ο οποίος να μην έχει φρικτά σοκαριστεί από τις φωτογραφίες του μωρού που είδαμε χθες στα τουρκικά παράλια» πρόσθεσ.ε

«Το μεταναστευτικό και προσφυγικό έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ευρώπη και όπως είναι αντιληπτό, η Ελλάδα ως μια από τις κύριες πύλες εισόδου, δεχόμενη αυτή την πίεση καλείται να πάρει κάποια μέτρα, έχοντας όμως την πλήρη υποστήριξη οικονομική τεχνική και πολιτική της ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα λόγω του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα που δέχεται αυτόν τον καιρό ισχυρές πιέσεις από το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα.

Βγαίνοντας από το Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τίμερμανς δήλωσε επίσης ότι «η προσφυγική κρίση δεν είναι μόνο ανθρωπιστική αλλά και πολιτική». Ο Δ. Αβραμόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «είμαστε εδώ για να στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα».