​Όλο το παρασκήνιο της ολονύχτιας διαπραγμάτευσης στο Χίλτον, που οδήγησε τελικά στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών στις 11 Αυγούστου αποκαλύπτει η εφημερίδα το Έθνος.

«Η μάχη δόθηκε σε τρεις αίθουσες στο ισόγειο του ξενοδοχείου: Στη μεγάλη αίθουσα γινόταν η κεντρική διαπραγμάτευση των εκπροσώπων των θεσμών με την ελληνική αντιπροσωπεία, σε μια μικρότερη αίθουσα στο πλάι στεγαζόταν το “στρατηγείο” της ελληνικής πλευράς, ενώ η τρίτη αίθουσα φιλοξενούσε τα τεχ��ικά κλιμάκια», αναφέρει η εφημερίδα.

Μάλιστα αποκαλύπτει ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονταν χωρίς μεταφραστές, καθώς τόσο ο κ. Τσακαλώτος, όσο και ο κ. Σταθάκης και ο κ. Χουλιαράκης έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και γνωρίζουν άπταιστα αγγλικά.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των θεσμών, προς μεγάλη τους ικανοποίηση, συνειδητοποίησαν ότι ο υπουργός Οικομικών Ε. Τσακαλώτος και ο επικεφαλής του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, γνώριζαν πολύ καλά το αγγλοσαξονικό μοντέλο, ενώ πιο κοντά στον αμερικανικό τρόπο σκέψης ήταν ο Γ. Σταθάκης, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στο να επιτευχθεί συνεννόηση με το ΔΝΤ.

Άλλωστε, όπως τονίζει και η εφημερίδα, ο κ. Σταθάκης ήταν αυτός που έκανε προσπάθειες και κατάφερε τελικά να σπάσει ο πάγος στις διαπραγματεύσεις, κάνοντας χιούμορ, ώστε να χαλαρώσουν όλοι και να γίνει σε καλύτερο κλίμα η συζήτηση.

Πάντως η ελληνική αντιπροσωπεία, φρόντισε να κάνει και… οικονομία, αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν υπήρχαν ούτε καν παραγγελίες για εφοδιασμό με καφέ, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν χωρίς καν ένα διάλειμμα για φαγητό ή για ξεκούραση ολίγων λεπτών.