​Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι η επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, υποστηρίζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. «Γι’ αυτό και επιμείναμε να αναθεωρηθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, αναφέρει ότι ήδη η συμφωνία προβλέπει την υποκατάσταση του χρέους τ��ς περιόδου 2015-2022 με νέο, μικρότερων επιτοκίων και μεγαλύτερης διάρκειας και υπογραμμίζει ότι το αμέσως προσεχές διάστημα οι δανειστές έχουν δεσμευτεί να ανοίξει η συζήτηση για μια συνολικότερη παρέμβαση, η οποία θα αντιμετωπίζει με αποφασιστικό τρόπο το πρόβλημα του χρέους για τα χρόνια μετά το 2022.

Σε ερώτηση εάν μετά την ψήφιση της συμφωνίας πρέπει να αναμένουμε κάλπες, ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και η οικονομία χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον για να μπορέσει να ανακάμψει.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δοκιμάζεται και αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως συντεταγμένο κόμμα επιδιώκει να λύσει τα προβλήματά του μέσα από το συνέδριο του Σεπτεμβρίου.

«Είναι αναμφίβολο ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική συνεννόηση προκειμένου να επιλυθούν οι διαφωνίες, να συναποφασιστούν οι κανόνες λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης από όλο το φάσμα των διαφορετικών απόψεων» προσθέτει ο υπουργός Οικονομίας.

Στην κατεύθυνση αυτή ευελπιστεί ότι θα πρυτανεύσουν η λογική και η συντεταγμένη επίλυση των διαφορών. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, με την έγκριση του κειμένου της συμφωνίας και την ψήφιση των προαπαιτουμένων δεν ολοκληρώνεται ο κύκλος της διαπραγμάτε��σης, καθώς εκκρεμεί η πρώτη αξιολόγηση, στο τέλος της οποίας θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

Σημαντική θεωρεί, επίσης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα ολοκληρωθεί, όπως εκτιμά, τον Οκτώβριο. Αφού συμβούν αυτά, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, τονίζει.