Παραμένει στο τραπέζι από το Βερολίνο το προσωρινό δάνειο-γέφυρα, όπως αποκάλυψε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o Τάσος Τέλλογλου για το σχετικό έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης!

Πρόκειται για ένα δισέλιδο έγγραφο γραμμένο στα αγγλικά και οχι στα γερμανικά, καθώς απευθύν��ται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους θεσμούς και τους άλλους υπουργούς Οικονομικών και φέρει τον τίτλο "προκαταρκτικός έλεγχος του μνημονίου" . Εξετάζει σε αυτό τη συμμόρφωση των δύο πλευρών της τεχνικής διαπραγμάτευσης, κουαρτέτου και ελληνικής κυβέρνησης, με τη δήλωση της συνόδου κορυφής στης 12 Ιουλίου και καταγράφει τις εξής αποκλίσεις:

-Δεν υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα για την ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου
-Δεν επαρκούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.
-Δεν δημιουργείται ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά μία task force.
-Νέα παράταση παγώματος πλειστηριασμών.
-Ασαφές χρονοδιάγραμμα για τις συντάξεις, όχι επιπλέον περικοπές μισθών στο δημόσιο

Συνολικά την μεγαλύτερη απόκλιση καταγράφει στο θέμα της βι��σιμότητας του χρέους και στο θέμα του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο αναφέρει μάλιστα ότι οι τράπεζες θα πάρουν χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να έχει δημιουργηθεί το Ταμείο .

Είναι αβέβαιο πάντως αν αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί αύριο θα μπλοκάρουν την καταβολή της πρώτης δόσης. Αλλά καλού-κακού ο κ. Γιούνκερ έστειλε σήμερα έγγραφα και για ένα σχέδιο Β, ένα πρόγραμμα-γέφυρα δηλαδή, στην περίπτωση που αύριο το απόγευμα δεν υπάρξει συμφωνία.

Όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου είναι πολύ πιθανό οι Γερμανοί να λάβουν τις διευκρινήσεις τους , να ζητήσουν πολύ μικρότερες και «κομματιασμένες» δόσεις, να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα των τραπεζών θα δοθούν αφού η Αθήνα δείξει ότι αλλάζει το Ταμείο που θα τις διαχειρισθεί και τότε την Τρίτη ή την Τετάρτη να υπερψηφίσουν στη Βουλή της χώρας τους.

Άλλωστε, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Λάμμερτ ειδοποίησε σήμερα με email του τους βουλευτές να διακόψουν τις διακοπές τους και να είναι την Τρίτη στο Βερολίνο.