​Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία του τρίτου μνημονίου από την ελληνική Βουλή και τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα εξετάσει τη συμφωνία και θα αποφασίσει αν θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, παραδόθηκαν στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξετάζουν γραμμή, γραμμή τη νέα συμφωνία, όπως ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Α. Μπράιτχαρτ, η οποία δεν απέκλεισε να επιλεγεί τελικά ένα δεύτερο δάνειο γέφυρα για την Ελλάδα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα θα αποφασιστεί από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και συμπλήρωσε ότι αναφορικά με την επικείμενη χρηματοδότηση της Ελλάδας, παραμένει πιθανό τόσο το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ESM με μακροπρόθεσμο ορίζοντα απόσβεσης, όσο και από τον μηχανισμό EFSM, με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, προτιμά την πρώτη διαδικασία.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι προτιμούμε μια συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου και η υποβολή των σχετικών εγγράφων για χρηματοδότηση από τον EFSM έγινε ως εφεδρικό σχέδιο και κατόπιν αιτήματος του EFC», είπε η κα Μπράιτχαρτ.

Τέλος, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί στο αυριανό Eurogroup από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις.