Φρένο στα σενάρια εκλογών τον Σεπτέμβριο επιχείρησε να βάλει η κυβέρνηση, με την δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ο. Γεροβασίλη σήμερα το απόγευμα, αλλά στην πραγματικότητα μεταθέτει τον χρόνο διεξαγωγής τους τον Οκτώβριο, όταν θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, μετά την πρώτη αξιολόγηση, έχοντας ως βασικό στόχο την υλοποίηση της δέσμευσης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πυροδοτ��ύν πάντως σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις, κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, με αφορμή το νέο μνημόνιο.

«ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο είναι έννοιες ασύμβατες» δήλωσε ο Σ. Λεουτσάκος στο Mega, ενώ στο ίδιο πνεύμα ο Κ. Λαπαβίτσας ανέφερε: «Έρχεται ολόκληρο μνημόνιο αυτή τη βδομάδα… Τι είναι το μνημόνιο; Μια συμφωνία δύο φίλων για την ενοικίαση διαμερίσματος;»

Το δρόμο της παραίτησης δείχνουν πάντως στους αντάρτες κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, που υποστήριξε: «Να παραιτηθούν και να απελευθερωθεί από την πολιτική ομηρεία που έχουν τον Τσίπρα».

Η κυβέρνηση κινείται την ίδια ώρα με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να έρθει η συμφωνία στη Βουλή ακόμη και μέχρι την Παρασκευή, χωρίς να αποκλείεται εκεί ο Αλέξης Τσίπας να ανοίξει τα χαρτιά του για την ημερομηνία των εκλογών καθώς παραμένει ορόσημο το όριο των 120 θετικών ψήφων της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Απέναντι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι η ΝΔ και το ΠΟΤΑΜΙ.