​Ξεκίνησαν και πάλι λίγο μετά τις 10:00 το πρωί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των θεσμών, μετά και από τις χθεσινές μαραθώνιες συνομιλίες που τελείωσαν λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις ή το αργότερο αύριο για να προλάβει η κυβέρνηση τα σφιχτά χρονικά περιθώρια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Μαξίμου έχει δοθεί εντολή στους βουλευτές να επιστρέψουν στην Αθήνα από τις 11 έως τις 13 Αυγούστου, ενώ αν όλα πάνε καλά και όντως η συμφωνία κλειδώσει το αργότερο αύριο, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Πρόεδρο της Βουλής να ανοίξει τη Βουλή για να ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο.

Πιο πιθανή ημέρα για να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή είναι η Τετάρτη 12 Αυγούστου, ώστε να περάσει από τις επιτροπές και να ψηφιστεί τελικά την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Αν γίνει αυτό, τότε την επόμενη μέρα, Παρασκευή 14 Αυγούστου, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, θα συγκληθεί το Eurogroup, που θα δώσει και το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Κατόπιν στις 18 Αυγούστου το τρίτο μνημόνιο θα περάσει από τα ξένα κοινοβούλια και εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 19 Αυγούστου, ο ESM θα εκταμιεύσει την πρώτη δόση, κι έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 του μήνα.