​Γκάζι πατάνε κυβέρνηση και δανειστές, ώστε η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο να κλείσει πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα στόχος είναι η συμφωνία να κλειδώσει σήμερα, το αργότερο αύριο, ώστε την Πέμπτη να ψηφιστεί από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και την Παρασκευή να γίνει το Eurogroup που θα δώσει και το πράσινο φως για να πάρουμε την πρώτη δόση, ώστε να πληρωθούν μ’ αυτή τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με το τρίτο μνημόνιο θα έρθει και ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το άσχημο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διάσπαση να βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

Μάλιστα θεωρείται πλέον ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι αναπόφευκτο, με το Μέγαρο Μαξίμου να σκοπεύει να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων όσους διαφωνούν με το τρίτο μνημόνιο, μιας και οι εκλογές θα γίνουν με λίστα.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι οι εκλογές να γίνουν ακόμα και πριν το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως πριν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει το τρίτο μνημόνιο, όταν αρχίσουν να παραλαμβάνουν ειδοποιήσεις πληρωμών, και όταν δουν μισθούς και συντάξεις να πετσοκόβονται.

Άγνωστο πάντως παραμένει αν στο νέο μνημόνιο θα υπάρχει ρητή δέσμευση των δανειστών για την απομείωση του ελληνικού χρέους, μιας και τις τελευταίες μέρες δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα αυτό.

Πάντως παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου, αρκετά είναι ακόμα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά με τις διαφωνίες να είναι μεγάλες.

Τα σημεία τριβής είναι τα εξής:

«Κόκκινα δάνεια»: Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης στον οποίο θα υπάγονται όλα τα δάνεια, την ώρα που οι δανειστές θέλουν να πωλούνται σε ξένα funds
Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση του ρόλου του ΤΑΙΠ��Δ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
Μετενέργεια: Οι δανειστές ζητούν να ξαναγυρίσει στο τρίμηνο
Το πεντάευρο στα νοσοκομεία: Οι δανειστές ζητούν να επιστρέψει το… εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, με την κυβέρνηση να αρνείται.