​Ασφυκτικά είναι τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει μια συμφωνία, που θα ανοίξει το δρόμο για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Κυβέρνηση και δανειστές τις τελευταίες μέρες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα και να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία.

Πέρα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παραμένει ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, στα ανοιχτά κρίσιμα θέματα περιλαμβάνονται:

• Το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
• Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στο οποίο οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, ωστόσο γίνονται διευθετήσεις π��οκειμένου η διαδικασία να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων.
• Τα μέτρα που θα ληφθούν μέσα στην τριετία για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στην Καθημερινή σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ δεν απέκλεισε να χρειαστεί ένα νέο δάνειο – γέφυρα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα θέματα που εκκρεμούν είναι πολλά και γι’ αυτό οι δύο πλευρές θα πρέπει να… «τρέξουν» για να προλάβουν τις προθεσμίες. Πρόσθεσε πάντως ότι προς το παρόν ο στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση πάντως την Τετάρτη μετά τη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι όλα θα έχουν τελειώσει μέσα στον Αύγουστο, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το Σάββατο η κυβέρνηση θα πάρει στα χέρια της το προσχέδιο του τρίτου μνημονίου, το οποίο έχει επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση επί του συγκεκριμένου κειμένου.

Σήμερα, οι διαπραγματεύσεις θα εστιάσουν στο κρίσιμο θέμα των «κόκκινων δανείων», για το οποίο την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης παρέδωσε στους θεσμούς την 300 σελίδων μελέτη της Nomura. Το ζήτημα αυτό είναι αρκετά σοβαρό, καθώς θα κρίνει και την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.