​Την αισιοδοξία του ότι είνα�� πιθανή η επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με ικανοποιητικό τρόπο, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η υπογραφή συμφωνίας πιθανόν και μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Σήμερα άλλωστε είναι μια κρίσιμη μέρα για τις διαπραγματεύσεις, καθώς στις 15:30 έχει καθοριστεί νέο ραντεβού σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπου θα εξεταστούν κάποια επιδόματα που λαμβάνουν πολίτες με εισόδημα άνω των 9.000 ευρώ.

Την Τρίτη άλλωστε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα στον Αύγουστο, καθώς όπως είπε το κλίμα των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των θεσμών είναι πάρα πολύ καλό.

«Αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις με τους Έλληνες είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Δείχνουν να είναι πολύ, πολύ συνεργάσιμοι. Δείχνουν πως αυτή τη φορά δουλεύουν καλά. Νομίζω πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να συνεργαστούν», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μάλιστα αποκαλύπτει στο Reuters ότι οι Έλληνες φαίνεται να έχουν δεσμευτεί στις συζητήσεις και ότι είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι, καθώς μέχρι τώρα έχουν καλυφθεί σχεδόν όλα τα θέματα, όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, οι συνταξιοδοτήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

«Όλα τα στοιχεία κατατείνουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: η συμφωνία είναι κοντά και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί. Ακόμη και κάποιες διαφοροποιήσεις που έχουν εμφανιστεί στο τραπέζι των συζητήσεων σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος σπεύδει να τονίζει πως θα επιλυθούν στην πορεία», αναφέρει το τηλεγράφημα του πρακτορείου και καταλήγει:

«Βέβαια, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή και αν ο χρόνος δεν επαρκέσει, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεύτερη χρηματοδότηση-γέφυρα. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά και ο υπουργός Οικονομικών αποκλείουν ένα δεύτερο ενδιάμεσο πρόγραμμα. Κάτι που αν τελικά συμβεί, θα χρειαστεί να συμπληρωθεί με νέα προαπαιτούμενα μέτρα».