​Συνέντευξη στην εφημερίδα Telegraph έδωσε ο γνωστός οικονομολόγος και επιστήθιος φίλος του Γ. Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ξεκαθαρίζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ήθελε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.

Ο Γκαλμπρέιθ, ο οποίος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, υπήρξε ένα από τα μέλη της περιβόητης ομάδας Βαρουφάκη, η οποία σχεδίαζε το περίφημο Plan B για τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος με την υποκλοπή των ΑΦΜ των φορολογουμένων.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είχε καμία επίσημη συνομιλία με Έλληνες αξιωματούχους και ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση δεν ήταν τέτοια, ώστε να του απαγγελθούν κατηγορίες από την ελληνική δικαιοσύνη.

«Αν με ρωτήσουν οτιδήποτε, θα είμαι ευτυχής να τους απαντήσω. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά θα ένιωθα έκπληξη εάν υπάρχει κάτι περισσότερο, σε αυτή τη φάση, από μια διερευνητική αποστολή από τις ελληνικές αρχές», είπε και εξήγησε ότι επί πέντε μήνες, μέχρι και τον Μάιο δούλευε πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο, χωρίς να παίρνει μισθό, ενώ δεν αποκαλύπτει τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της ομάδας.

«Θέλαμε να μείνει κρυφή η εργασία μας και ήμασταν ικανοποιημένοι που συνέβαινε αυτό. Το έργο μου ήταν μια προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει εξαιτίας των Ευρωπαίων δανειστών», τόνισε ο κ. Γκαλμπρέιθ και πρόσθεσε:

«Οποιαδήποτε διαρροή θα έκανε κακό και προχωρούσαμε προσεκτικά έχοντας πάντα αυτό κατά νου. Δεν συνέβησαν διαρροές, δεν πήραμε μέρος σε καμία επίσημη συνάντηση και δεν είχαμε ρόλο στη διαπραγματευτική στρατηγική».

Όσον αφορά στην πρόθεση του Γ. Βαρουφάκη να… χακάρει τους ΑΦΜ των φορολογουμένων, ο γνωστός οικονομολόγος παίρνει αποστάσεις από τον φίλο του, σημειώνοντας ότι ουδέποτε συναντήθηκε με τον καθηγητή του Κολούμπια που δούλευε πάνω στο σχέδιο αυτό.

Πάντως ο Τ. Γκαλμπρέιθ υποβαθμίζει τις επιπτώσεις του σχεδίου αυτού επισημαίνοντας ότι «θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή εντός της Ευρωζώνης και δεν θα είχε επιπτώσεις και δεν θα ήταν μια στρατηγική εξόδου. Αντίθετα, θα διευκόλυνε τις πληρωμές μεταξύ του κράτους και των αντισυμβαλλόμενων του και, ενδεχομένως, θα μπορούσε να επεκταθεί στη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα».

Υπερασπιζόμενος μάλιστα τον πρώην υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι κάποιοι κατέβαλαν «απελπισμένες και αναξιόπιστες» προσπάθειες να τον εμφανίσουν ως έναν αδίστακτο άνθρωπο, υποστηρίζοντας ότι ο Γ. Βαρουφάκης ήταν αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

«Δεν έχω δει άλλον να δουλεύει τόσο σκληρά για το καλό της χώρας. Το έκανε δίχως ίχνος εγωισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το τι πιστεύει ότι θα κάνει ο Γ. Βαρουφάκης από εδώ και πέρα, ο Αμερικανός οικονομολόγος απάντησε ότι θα μείνει πιστός στην κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις του για το τρίτο πακέτο διάσωσης.

«Ο Γιάνης δεν έχει προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες. Το εσωτερικό του κόμματος είναι σταθερό. Οι σχέσεις τους έρχονται από πολύ παλιά και όλοι έχουν καλούς λόγους να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει ρήγμα αυτή τη στιγμή και το κόμμα να μείνει ενωμένο», είπε.