Την υλοποίηση 16 νέων προαπαιτούμενων έχουν βάλει στο τραπέζι οι δανειστές και έχουν κοινοποιήσει ήδη τις απαιτήσεις τους στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνάντηση της Παρασκευής του «κουαρτέτου» με τους υπουργούς Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και Οικονομίας Γ. Σταθάκη.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ζητείται η υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέσα σε τρεις μήνες (έως το Νοέμβριο) αλλά και να έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 18 Αυγούστου, ώστε να γίνει εγκαίρως η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου ύψους 10-12 δισ. ευρώ, καθώς στις 20/8 λήγουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ζητείται από την κυβέρνηση να πάρει πίσω ή να αλλάξει ριζικά νόμους που η ίδια έχει θεσμοθετήσει, όπως για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, τις ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις, την χρηματοδότηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κ.α.

Τα 16 νέα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα τα εξής:

1. Αλλαγές στους νόμους περί προσλήψεων στο Δημόσιο, ρύθμισης των χρεών με 100 δόσεις, κρατικής χρηματοδότησης της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Κατάργηση του υψηλού συντελεστή της έκτακτης εισφοράς 8% στα ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Παράλληλα απαιτεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νομοθεσία για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ.

2. Να αλλάξει ο νόμος για το διορισμό των διοικητικών των νοσοκομείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεξάρτητη επιλογή τους.

3. Να μην επαναπροσλαμβάνονται στο Δημόσιο όσοι έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία, όπως έγινε με τους γιατρούς του ΕΣΥ που είχαν κατηγορηθεί για "φακελάκια".

4. Να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης από το 2022.

5. Να μειωθεί στο μισό η δαπάνη για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.

6. Να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές στους αγρότες, με πρώτο βήμα τη μείωση της επιδότησης στο αγροτικό ντίζελ κατά 50%, αλλά και από την κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.

7. Να αυξηθεί ο φόρος στους εφοπλιστές.

8. Να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις εγκαίρως προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2015.

9. Να μειωθούν οι τιμές στα εκτός πατέντας φάρμακα και να επανεξετασθούν τα όρια στη συνταγογράφηση γενοσήμων.

10. Να μειωθούν κατά 200 εκατ. ευρώ οι στρατιωτικές δαπάνες από το 2016, με περικοπές από τις δαπάνες προσωπικού και από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

11. Να γίνει έλεγχος σε μισθούς και επιδόματα, ειδικά στα οδοιπορικά και τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.

12. Να γίνει αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).

13. Να μειωθεί το ακατάσχετο όριο των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.

14. Να αλλάξει ο νόμος για τις ρυθμίσεις των οφειλών στο Δημόσιο και στα Ταμεία με αυστηρά μέτρα για τους μεγαλοοφειλέτες (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ).

15. Να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς με βάση την εργαλειοθήκη και τις συντάξεις του ΟΟΣΑ. Προτεραιότητα είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων (και τις Κυριακές).

16. Να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο η πώληση τουλάχιστον του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ, όπως και η πώληση της ΤΡΕΝΟΣΕ, αλλά και να κλείσει η διαπραγμάτευση με τη Fraport για την παραχώρηση 10 μεγάλων αεροδρομίων της χώρας (πλην Χανίων).