​Καταφτάνει επιτέλους σήμερα στην Αθήνα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ν. Βελκουλέσκου, μετά από τις συνεχείς αναβολές των προηγούμενων ημερών και ο Guardian σε δημοσίευμά επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ της «σκληρής» κατά πολλούς αξιωματούχου του Ταμείου.

Όπως αναφέρει, η Ν. Βελκουλέσκου κέρδισε το παρατσούκλι της… «Σιδηράς κυρίας» κατά τη διάρκεια των έντονων συνομιλιών στις οποίες συμμετείχε για τη διάσ��ση της Κύπρου.

Μάλιστα όπως εκτιμά ο Guardian, στην Αθήνα θα δοκιμαστεί εκ νέου η σκληρότητά της, δεδομένου της κακής σχέσης της Ελλάδας με τους δανειστές της.

«Η Βελκουλέσκου φτάνει στην Αθήνα εν μέσω αβεβαιότητας για την προθυμία του ΔΝΤ να στηρίξει ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ έχει δείξει ότι θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και ότι η όποια νέα συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει ελάφρυνση. Δεν είναι όμως διόλου ξεκάθαρο αν είναι έτοιμοι να προσφέρουν κάτι τέτοιο οι δανειστές της Αθήνας από την ευρωζώνη. Η Βελκουλέσκου θα πρέπει να αποφασίσει τι ρόλο είναι διατεθειμένο το Ταμείο να διαδραματίσει σε ένα νέο πρόγραμμα και τι θα πρέπει να αναμένεται από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει αποκαλύπτοντας πτυχές από την άγνωστη για τους Έλληνες ζωή της μελαχρινής Ντέλιας.

«Έχοντας φύγει για τις ΗΠΑ, προκειμένου να σπουδάσει, η Βελκουλέσκου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην πατρίδα της», τονίζει η εφημερίδα.

«Εντός των ρουμανικών οικονομικών θεσμών είναι γνωστή χάρη στη θέση της στο ΔΝΤ, αλλά στους δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό είναι γενικά άγνωστη», δηλώνει ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Hotnews, Κρίστιαν Παντάζι στον Guardian και προσθέτει: «Εκείνοι που την ξέρουν τη χαρακτηρίζουν ως πολύ σοβαρή και αφοσιωμένη επαγγελματία».

Πριν φύγει από την πατρίδα της, η Ν. Βελκουλέσκου, πήγε σχολείο στην πόλη Σίμπιου, ενώ σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ της έκανε ιδιαίτερα μαθή��ατα φυσικής ο σημερινός πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.

Η Ρουμάνα οικονομολόγος έχει μάστερ και διδακτορικό στα οικονομικά από το φημισμένο πανεπιστήμιο John Hopkins, ενώ εργάζεται στο ΔΝΤ από το 2002.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το 2009 συνέγραψε μια αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και από το 2012 – 2014 ήταν εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο.

«Η Βελκουλέσκου είναι μια καλή οικονομολόγος με καλή αίσθηση της διπλωματίας, βαθιά αντίληψη των πολιτικών του ΔΝΤ και πρακτική προσέγγιση στα υπό συζήτηση θέματα», λέει για εκείνη ο σύμβουλος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας και πρώην υποψήφιος πρωθυπουργός Λ. Κροϊτόρου.

«Το όνομά της το “έφτιαξε” δουλεύοντας πάνω στη διάσωση της Κύπρου, το 2013. Τα κυπριακά ΜΜΕ την περιέγραψαν ως “Σιδηρά Κυρία”, που ήταν πολύ σκληρή και απαιτούσε όρους δημοσιονομικής εξυγίανσης. Όμως, εκείνοι που είχαν να κάνουν μαζί της κατά τις κυπριακές διαπραγματεύσεις δίνουν μία διαφορετική σκοπιά», τονίζει ο Guardian.

«Έχει τη φήμη της σκληρής, αλλά δεν έζησα κάτι τέτοιο. Εκείνη και η Τρόικα εμφανίστηκαν περισσότερο ως αποφασισμένοι παρά ως επιθετικοί», είπε ο Μάριος Κληρίδης, γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο.

«Έχει αρκετά κακή φήμη στην Κύπρο. Είμαστε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία και το γεγονός ότι είναι γυναίκα δημιούργησε κάποια θέματα. Από την εμπειρία μου σας λέω ότι πρόκειται για πρόσωπο διατεθειμένο να ακούσει άλλες ιδέες και εναλλα��τικές. Πιο έτοιμη από άλλους να ακούσει άλλες προσεγγίσεις», είπε για εκείνη ο Αλέξανδρος Αποστολίδης, οικονομολόγος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος ήταν προεδρικός σύμβουλος κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα ο κ. Αποστολίδης εκτιμά ότι η τοποθέτηση της κας Βελκουλέσκου στην Αθήνα είναι και μια ένδειξη για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελληνικές τράπεζες.

«Πρέπει να περιμένουμε ότι θα επιμείνει να ανακεφαλαιοποιηθούν σε υψηλότερο ποσοστό οι τράπεζες. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί ότι οι προηγούμενες προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης ήταν αρκετές», είπε.