Για ακόμη μια φορά o Γιάνης Βαρουφάκης έκανε δηλώσεις που θα συζητηθούν σε γερμανικό μέσο, και συγκεκριμένα στο περιοδικό «Stern».

Αυτή τη φορά ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στις περίεργες συνθήκες κάτω από τις οποίες συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι γονείς του.

Επιπλέον, σχολίασε και το Plan B, το οποίο προετοίμαζε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Όπως δήλωσε, ο ίδιος αισθανόταν από μικρή ηλικία ότι είναι ένας πολιτικοποιημένος άνθρωπος. «Αυτό έχει να κάνει με την οικογένειά μου.

O πατέρας μου φυλακίστηκε στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου επί τέσσερα χρόνια και υπέστη πολλές φορές βασανιστήρια. Κι ο λόγος; Αρνήθηκε να καταδώσει κομμουνιστές. Ήταν ένας άνθρωπος φιλελεύθερος, μεγαλωμένος με το πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης.

Αντιθέτως, η μητέρα μου ήταν μέλος της μιας ακροδεξιάς οργάνωσης. Μισούσε όλους τους αριστερούς. Ένα από τα καθήκοντά της, ως μέλος της οργάνωσης, ήταν να κατασκοπεύει τον πατέρα μου κι έτσι γνωρίστηκαν οι δύο τους», εξηγεί ο Έλληνας πολιτικός στο γερμανικό περιοδικό.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι έχει μία στενή σχέση με τη Γερμανία. «Όταν ήμουν τριών χρονών, άρχισα να μαθαίνω τη γερμανική γλώσσα. Κατά την διάρκεια της χούντας άκουγα κρυφά τις μεταδόσεις της Deutsche Welle κάτω από τις κουβέρτες μαζί με τους γονείς μου. Αυτός ήταν ο σύνδεσμός μας με την ελευθε��ία», επισημαίνει ο Γ. Βαρουφάκης και προσθέτει: «Κατά της διάρκειας της χούντας, τα καλοκαίρια τα πέρναγα με τη οικογένειά μου στη νότια Γερμανία και την Αυστρία».

Αναφορικά με το κρυφό Plan B που ετοίμαζε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών με στόχο την δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος δήλωσε: «Kατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα είχα εξετάσει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος. Πάνω σ΄ αυτό το θέμα έχω επίσης κτίσει την ακαδημαϊκή μου καριέρα. Αλλά η εισα��ωγή αυτή δεν ήταν εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι όλοι οι δυνατοί πόροι. Τεχνογνωσία.... Στόχος ήταν πάντα σε αυτά τα παιχνίδια μυαλού να ενισχυθεί η διαπραγματευτική μας θέση».

Ο ίδιος επισημαίνει πως είχε την αίσθηση ότι η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με έναν πόλεμο… «έναν οικονομικό πόλεμο», όπως λέει.