​Έπιασε ήδη δουλειά η τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών στις 10:00 πέρασαν την πόρτα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ξεκινώντας έτσι και επίσημα οι έλεγχοι και οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο Μνημόνιο που έχει αιτηθεί η κυβέρνηση στον ESM.

2341967.jpg

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τα τρέχοντα μακροοικονομικά στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, ενώ θα εξετασθούν και όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τις αποκρατικοποιήσεις, τις αγορές προϊόντων, το τραπεζικό σύστημα και το χρέος.

2341968.jpg

Η κυβέρνηση επιθυμεί μία γρήγορη εκταμίευση έως τις 20 Αυγούστου, οπότε και λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ενώ χρήματα από την πρώτη δόση του δανείου θα αξιοποιηθούν και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ύψους 1,5 – 2 δισ. ευρώ.

2341970.jpg

Σύννεφα πάντως στις διαπραγματεύσεις φέρνουν οι νέες απαιτήσεις των δανειστών για τρίτο πακέτο προαπαιτουμένων που πρέπει να έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, έως τις 5 Αυγούστου.

2341972.jpg

Και μπορεί κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι δεν απαιτείται να ληφθούν νέα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, όμως, τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Ζ. Κ. Γιούνκερ, Μ. Αντρέεβα κατέστησε σαφές ότι χρειάζονται περισσότ��ρες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας, προκειμένου να γίνει η πρώτη εκταμίευση από τον ESM.

2341977.jpg

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν να κάνουν με τις ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων, την φορολόγηση των αγροτών, τις ομαδικές απολύσεις, τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και το δημοσιονομικό συμβούλιο.

2341978.jpg

Πάντως ακόμα κι αν δεν έχουν προλάβει οι δύο πλευρές να καταλήξουν ��ε συμφωνία μέχρι τις 12 Αυγούστου, οι δανειστές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για ένα ακόμα δάνειο – γέφυρα από τον EFSM.