​Κι εκεί που μετά την 25η Ιανουαρίου όλοι πίστεψαν την κυβέρνηση που βροντοφώναζε ότι η τρόικα αποτελεί παρελθόν για την Ελλάδα, αρχίζοντας να συνηθίζουν τους… θεσμούς, η σκληρή πραγματικότητα προσγείωσε ανώμαλα τους πάντες, καθώς η τρόικα επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, ώστε να ξεκινήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το πολύ τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Παρ’ όλ’ αυτά δε νοείται ελληνικό θρίλερ χωρίς ανατροπές, κι έτσι ξαφνικά μάθαμε ότι υπήρξε εμπλοκή με το ΔΝΤ και την άφιξη στην Αθήνα της σκληρής Ντέλιας Βελκουλέσκου, στην οποία οι Κύπριοι είχαν βγάλει, όχι τυχαία μάλλον, το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου»!

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ την Πέμπτη κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί τελικά σήμερα ή αύριο στην Αθήνα, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του, καθώς όπως διευκρίνισε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται επίσημο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.

«Προς το παρόν δεν έχουμε αίτημα. Για να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους», δήλωσε με νόημα ο κ. Ράις, δίνοντας έτσι και μια πρώτη γεύση για την σκληρή στάση που θα συνεχίσει να κρατά εάν και εφόσον συμμετάσχει και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο Μνημόνιο της Ελλάδας θα είναι «δύσκολες» και απαιτούν «συγκεκριμένη δέσμευση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας».

«Ο δρόμος εμφανίζεται σαφώς δύσκολος, δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή της διαδικασίας. Η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος», είπε ο κ. Ράις.

Πάντως ακόμα κι αν δεν έρθει σήμερα στην Αθήνα η κα Βελκουλέσκου, οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των θεσμών θα στρατοπεδεύσουν εδώ, όμως σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, δεν πρόκειται να έχουν συναντήσεις με υπουργούς, αλλά μόνο με τον πρόεδρο του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκη.

Επίσης δεν έχει γίνει γνωστός και ο τόπος των συναντήσεων, αυτό όμως που είναι σαφές είναι πως και οι δύο πλευρές θέλουν οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρις τις 11 – 12 Αυγούστου, ώστε μέχρι τις 18 – 19 του μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι ψηφοφορίες στα κοινοβούλια και να έχει ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης έως τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ.

Πάντως, αν οι διαπραγματεύσεις τραβήξουν περισσότερο ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη και δεύτερου δανείου – γέφυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση θα γίνεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο θα αφορά τη σύνταξη του Memorandum of Understanding, όπου οι 15 σελίδες της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου θα γίνουν 180 και θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες, χρονοδιαγράμματα και prior actions, ώστε να γίνουν οι επόμενες εκταμιεύσεις.

Ταυτόχρονα θα γίνονται και διαπραγματεύσεις για το ύψος και το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης, σημαντικό σκέλος αφορά και το ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για τις τράπεζες και αν τελικά το δάνειο θα το χρεωθούν οι τράπεζες ή το Δημόσιο.

Και μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι να διαμηνύουν ότι τρίτο πακέτο με προαπαιτούμενα δεν θα έρθει στη Βουλή μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας, όμως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν, ώστε να υπάρξει και νέο πακέτο μέτρων.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι η κατάργηση του χαμηλού φόρου στα αγροτικά καύσιμα, η ανάκληση της φοροαπαλλαγής των αγροτικών επιδοτήσεων, αλλά και αλλαγές στο ζήτημα των 100 δόσεων για την απ��πληρωμή της εφορίας αλλά και των οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Όλα αναμένεται να ξεδιαλυθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, μετά τις πρώτες επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας. Κοντός ψαλμός αλληλούια.