​«Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές», επανέλαβε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τονίζονας ότι η ψήφιση ή μη των μέτρων δεν αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Παράλληλα, επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του απέναντι στην Αντιπολίτευση, η οποία στήριξε τα μέτρα σε αντίθεση με το κόμμα του, ενώ μίλησε και για τα εσωκομματικά της ΝΔ.

Οι πρόωρες εκλογές και η κυβέρνηση εθνικού σκοπού

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών και υποστήριξε ότι δεν έχει διαπιστωθεί απώλεια της δεδηλωμένης, αφού η ψήφιση ενός νομοσχεδίου αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό.

«Η μη ψήφιση τω�� μέτρων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγείρει θέμα, αλλά όχι θέμα εκλογών... Γιατί να κάνουμε εκλογές; Ποιό είναι το διακύβευμα; Τι θέμα προκύπτει από τους 119, όταν το νομοσχέδιο παίρνει 220, 230 ή 240;», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, υποστηρίζοντας ότι θα έπρπε να διαγραφούν οι διαφωνούντες βουλευτές.

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια συγκρότησης κυβέρνησης εθνικού σκοπού, τόνισε ότι «εάν έχουμε πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας μακράς πνοής, θα προβληματιστούμε θετικά», ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν μας το έχουν ζητήσει και, όταν τους προσφέρουμε τη βοήθειά μας, μας υβρίζουν».

Η στάση της ΝΔ στη Βουλή

«Στη συνολική διακυβέρνηση διαφωνούμε, ψηφίζουμε τα μέτρα για να σταθούμε στ��ν Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης εξηγώντας την στάση της ΝΔ στη Βουλή και συνέχισε: «είμαστε συναινετικοί, είμαστε της συνεννόησης, βάζουμε την χώρα πάνω από το κομματικό κόστος, όμως, υπάρχουν κάποια όρια ανοχής που δεν πρέπει να ξεπερνά η κυβέρνηση ούτε η Ευρώπη. Πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να λέει ότι φέρνει μία συμφωνία που δεν την πιστεύει. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν όρια ανοχής των κοινωνικών ομάδων».

Ο πρόεδρ��ς της ΝΔ τόνισε πως η συμφωνία της 12ης Ιουλίου είναι υφεσιακή και ότι το μνημόνιο δεν είναι ούτε αριστερό, ούτε δεξιό. «Δεν πιστεύω ότι οι πολιτικές του μνημονίου είναι φιλελεύθερες και ότι μας οδηγούν στην ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτ��ριστικά και συμπλήρωσε: «εμείς πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι απολύτως υφεσιακά και τα χρεώνουμε στον κ. Τσίπρα».

Σε ερώτηση για τη φορολογία των αγροτών, ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για «καταστροφικά μέτρα» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Τα εσωκομματικά

«Και εμείς κάναμε λάθη», παραδέχθηκε ο ίδιος για την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, καταγγέλλοντας, παράλληλα, πως η συμφωνία δεν έκλεισε γιατί δεν το ήθελε η Τρόικα η οποία συνέχεια ανέβαζε τις απαιτήσεις της επειδή υπήρχαν μπροστά εκλογές, ευνοώντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην αντιπολίτευση.

Σε ερώτηση για τις εσωκομματικές διεργασίες, ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε πως οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου θα ξεκινήσουν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και επιλυθούν τα εθνικά προβλήματα.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε, ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, ενώ τόνισε πως η ΝΔ «θέλει να ακολουθήσει τον κεντρώο χώρο, χωρίς ακρότητες».

Δείτε στο βίντεο απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Μεϊμαράκη