Με αιχμές για την συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές «έντυσε» την ομιλία του στην παράδοση-παραλαβή του υπουργείο Αναυσυγκρότησης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα είναι «παρών» στις μάχες του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι μία στιγμή δύσκολη για μένα, αλλά η πολιτική έτσι είναι, υπάρχουν αυτές οι εναλλαγές και πρέπει να δείχνει κανείς αντοχή και στις ευχάριστες και στις δύσκολες στιγμές» είπε ο κ. Λαφαζάνης, τονίζοντας πως αποχωρεί από το υπουργείο με τις καλύτερες αναμνήσεις.
«Φεύγω διαφωνώντας με μία πολιτική συμφωνία που αποφάσισε η κυβέρνηση με το��ς λεγόμενους θεσμούς. Δεν απογοητεύομαι όμως, θα αγωνιστώ ώστε το νέο μνημόνιο να γίνει μικρή παρένθεση στην πορεία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ» διαβεβαίωσε ο ίδιος για να προσθέσει: «Μπορεί να φεύγω από το υπουργείο αλλά θα συνεχίσω να είμαι “παρών” στη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μίλησε και στην παράδοση του υπουργείου Εργασίας, έδωσε έμμεση απάντηση κάνοντας λόγο για αναγκαστικό μονόδρομο.
«Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η συμφωνία ήταν επώδυνη, ότι δεν αντιστοιχεί με το πρόγραμμα της, επέλεξε όμως να συμφωνήσει γνωρίζοντας ότι σε άλλη περίπτωση θα υπήρχε ένα καταστ��οφικό τσουνάμι με μια χωρίς προηγούμενο διόγκωση της ανθρωπιστικής κρίσης, πολύ μεγαλύτερης απ’ ό,τι γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια» τόνισε, ο ίδιος σημειώνοντας ότι το κέρδος είναι ότι άνοιξε στην Ευρώπη η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά και για τις πολιτικές λιτότητας.
Tέλος, επεσήμανε ότι παραμένει στρατηγικού χαρακτήρα πολιτική για την κυβέρνηση η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ