«Μέσα σε αυτούς τους 6 μήνες από τη θέση της πολιτικής ηγεσίας μας δόθηκε η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τα αποτελέσματα μιας πεντάχρονης βάρβαρης πολιτικής» είπε ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας.
Ο κ. Σκουρλέτης έκανε έναν μίνι απολογισμό των 6 μηνών στο υπουργείο τονίζοντας ότι «κατά αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, της δύσκολης διαπραγμάτευσης, βάλαμε μπρος συγκεκριμένα πράγματα: ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης ήταν νομοσχέδιο αυτού του υπουργείου, ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση».
Ο ίδιος στάθηκε στην αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, έκανε λόγο για αποτελέσματα στον τομέα της αδήλωτης εργασίας και ξεκαθάρισε πως για την κυβέρνηση ήταν προτεραιότητα «η προσπάθεια να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Τέλος, αναφέρθηκε στους δύο στόχους (επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων) που δεν έγιναν πράξη, λέγοντας ότι πρέπει να παραμείνουν ζωντανοί.
Κατρούγκαλος: Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα, δεν παραδόθηκαν τα όπλα
«Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα, γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα. Τα όπλα στην περίπτωση αυτή είναι η κυβέρνηση. Και η πολιτική και κοινωνική αριστερά πρέπει να υπερασπίσει αυτά τα όπλα. Να μην είναι παρένθεση η κυβέρνηση της Αριστεράς, η κυβέρνηση της κοινωνικής σωτηρίας» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο νέος υπουργός Εργασίας εξήρε τον Δημήτρη Στρατούλη λέγοντας πως είναι «από τους πιο ανιδιοτελείς πολιτικούς που γνωρίζω» και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που του παρείχε.
Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι παρακάλεσε τον γ.γ. του υπουργείου Γιώργο Ρωμανιά, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, να παραμείνει στη θέση του στη μεταβατική περίοδο και –όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος- πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί.
Στρατούλης: Θα αγωνιστώ για να είναι προσωρινή η υποχώρηση της κυβέρνησης
«Θα αγωνιστώ να είναι η υποχώρηση της κυβέρνησης στους δανειστές προσωρινή» ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Στρατούλης.
Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων σημείωσε πως το «όχι» του στη συμφωνία «δεν αναιρεί την στήριξη μου για την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ».
Χαϊκάλης: Θα μιλούν οι πράξεις μου
Τη διαβεβαίωση πως θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων παρείχε ο νέος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης.
«Ξέρω τι αναλαμβάνω, δεν έχω άγνοια κινδύνου» πρόσθεσε ο ίδιος, για να προσθέσει ότι η χώρα είναι σε δύσκολη θέση «και οι δυσκολίες που περνάει δεν πρέπει να είναι σημείο κομματικής
αντιπαράθεσης».
Ο ίδιος, επισήμανε ότι θα μιλούν οι πράξεις στο εξής και μάλιστα ζήτησε και συγνώμη από τα ΜΜΕ διότι ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του.
Τέλος, ο κ. Χαϊκάλης έθεσε ως προτεραιότητες την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και την αποφυγή της εισφοροδιαφυγής.