Με πάνω από 50 αντιρρησίες, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άγγελα Μέρκελ και με πάνω από 20 το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό του αντικαγκελλάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θα δώσει σήμερα η γερμανική Βουλή, με απόφαση της ολομέλειάς της, το "πράσινο φως" για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικο δελτιο ειδησεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα. Παράλληλα θα εγκρίνει την χρηματοδότηση-γέφυραο προς την ελληνική πλευρά.

Σε αυτήν, το μερίδιο της Γερμανίας είναι μόλις 532 εκ. ευρώ και προέρχεται από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, ένα ποσό που διεκδικούσε η ελληνική κυβέρνηση ως τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στην Βουλή, επί τη βάση των οποίων θα διεξαχθεί η σημερινή συζήτηση, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται αναδιάθρωση ή «κούρεμα».

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σύμφωνα με τον Β.Σόιμπλε που υπογράφει το έγγραφο στις πολιτικές των τελευταίων 12 μηνών «που οδήγησαν σε μία χαλάρωση των πολιτικών μέτρων».

Σε αυτό το φόντο υπάρχει η ετοιμότητα σε συνδυασμό με ένα μελλοντικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να εξετασθούν πιθανά μελλοντικά μέτρα (αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων).

Στη γερμανική Βουλή έχει φτάσει και η πρόταση Σόιμπλε με… 26 συνημμένα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στο κείμενο γίνεται αναφορά στην ανάγκη να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος είτε με επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων είτε με μείωση των επιτοκίων. Αλλά οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο παραπέμπονται για το φθινόπωρο, μετά την λήξη της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.