​Αναβρασμός και έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας, αλλά και την ενότητα του κόμματος.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι μετά το δημοψήφισμα και με τη στάση της κυβέρνησης, διεθνοποιήθηκε το ελληνικό πρόβλημα και δεν έμεινε στο πλαίσιο του Eurogroup. Τόνισε επίσης, ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας προκάλεσε αντιδράσεις και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και πολλές φορές, πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, κυβερνήσεις και κοινοτικοί παράγοντες υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις .

Στην παρέμβασή του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, τόνισε την ανάγκη το κόμμα να μείνει ενωμένο, εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο διαγραφών και ανέλαβε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος, χωρίς διαγραφές.

Ο κ.Κορωνάκης επέκρινε τη σκληρή στάση των εταίρων, κυρίως της Γερμανίας, τονίζοντας την ανάγκη να αρχίσει γρήγορα η συζήτηση για τη στρατηγική ανάκαμψη του κόμματος.

Πολλά μέλη του ορ��άνου επισήμαναν, ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν πολλά λάθη εκ μέρους της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε καμιά προετοιμασία, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις απειλές για έξοδο από την Ευρωζώνη.

Επικρίσεις διατύπωσαν ο Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ), ο Ρούντι Ρινάλντι (ΚΟΕ) και οι Θανάσης Πετράκος και Στάθης Λεουτσάκος από την Αριστερή Πλατφόρμα.
Κοινή ήταν, τέλος, η διαπίστωση στην Πολιτική Γραμματεία ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα οδηγήσουν σχεδόν με βεβαιότητα τη χώρα σε εκλογές το φθινόπωρο.