Τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσει τη χρηματοδότηση-γέφυρα αναζητά η ευρωζώνη, την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να ψηφίσει το πρώτο πακέτο μέτρων εν μέσω κυβερνητικής δίνης.

Το EuroWorking Group συνεδριάζει από το πρωί και -σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του STAR στις Βρυξέλλες Θάνου Αθανασίου- έχουν πέσει στο τραπέζι αρκετές πιθανές λύσεις για το πώς θα γίνει η χρηματοδότηση της χώρας με 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 5 δισ. τον Αύγουστο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει διάθεση σε πολλά κράτη-μέλη να δοθούν νέα χρήματα χωρίς αιρεσιμότητα.

Κάποιες από αυτές είναι:

Να δοθεί η χρηματοδότηση απ�� το παλαιό ταμείο EFSM (στο οποίο συμμετέχουν και οι 28 χώρες της ΕΕ) που είχε χρηματοδοτήσει Ιρλανδία και Πορτογαλία. Ωστόσο, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Όσμπορν τόνισε σήμερα ότι δεν πρέπει να ξαναβγούν λεφτά από εκείνο το ταμείο για κράτη-μέλη.

• Να δώσουν κάποιες χώρες διμερή δάνεια στην Ελλάδα.

Να ζητήσει η ΕΚΤ να μην πληρωθούν τα ομόλογα (κάτι που, όμως, θεωρείται πολύ δύσκολο)

Να δοθούν κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (τα γνωστά SMPs). Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν και πρέπει να συνδυαστούν με κάτι ακόμη.

«Εξετάζουμε όλα τα εργαλεία και τα ταμεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Για όλα υπάρχουν μειονεκτήματα. Ακόμη επεξεργαζόμαστε το πρόγραμμα» δήλωσε ο πρ��εδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

«Δεν χρειάζεται να συγκληθεί Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης–γέφυρας για την Ελλάδα, καθώς μια τηλεδιάσκεψη αρκεί. Αν κατατεθεί μια λογική πρόταση, οι υπουργοί Οικονομικών μπορούν να τη συζητήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γέργκ Σέλινγκ.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, εξάλλου, δήλωσε πως εξετάζονται διάφορες λύσεις για τη χρηματοδότηση-γέφυρα, δήλωσε αισιόδοξος για τελική συμφωνία και ξεκαθάρισε πως «θα ισχύσει ό,τι συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής».

Κομισιόν: Εξετάζουμε τις επιλογές για χρηματοδότηση-γέφυρα

Στο θέμα της χρηματοδότησης-γέφυρας αναφέρθηκε και η Κομισιόν.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπάρχουν επιλογές «όπως είναι τα διμερή δάνεια και τα κονδύλια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM)».