Καζάνι που βράζει μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψηφοφορία στη Βουλή με τις 15 διαρροές (Βαρουφάκης και Αυλωνίτη ήταν απόντες αλλά στηρίζουν το «ναι») στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όλες από την Κουμουνδούρου, παρά το θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της ψηφοφορίας.

Με τη δεδηλωμένη να έχει ατύπως χαθεί (αφού τα «ναι» ήταν 145) και στην αντίθετη πλευρά να είναι κορυφαίοι υπουργοί (Λαφαζανης, Στρατούλης), κορυφαία στελέχη (Λαπαβίτσας, Λεουτσάκος) αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής, πολλοί αναμένουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ακόμη και τα επόμενα 24ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, πάντως, λάδι στη φωτιά ρίχνει και η επιστολή 15 βουλευτών του «ναι» με την οποία τάσσονται αλληλέγγυοι στους βουλευτές που απέρριψαν τη συμφωνία, τονίζουν πως ψήφισαν «ναι» για να μην πέσει η κυβέρνηση και αφήνουν ανοικτό το να καταψηφίσουν τα μέτρα της συμφωνίας όταν έρθουν στη Βουλή!

Τη δήλωση υπογράφουν οι: Λίτσα Αμανατίδου, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Ήσυχος, Ηλίας Ιωαννίδης, Ηλίας Καματερός, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, Αθανάσιος Πετράκος, Στέφανος Σαμοΐλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Νίκος Χουντής.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Οι κάτωθι υπογραφούντες και υπογραφούσες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να τονίσουμε ότι η πρόταση προς τους Θεσμούς στη βάση της οποίας η κυβέρνηση μας να ζητάει να δώσουμε με τη ψήφο μας εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευτεί μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.

Αυτή η πρόταση στην οποία συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσει στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χ��ρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει δυσοίωνο το μέλλον της χώρας.

Γι αυτούς τους λόγους δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους και όσες από την «κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο «πρόταση» προς τους Θεσμούς και υπογραμμίζουμε ότι η ίδια αυτή η τοποθέτηση της μη ψήφισης ανταποκρίνεται και στις δικές μας πολιτικές πεποιθήσεις.

Ολοι/ες θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση δεν θα έπρεπε να ψηφισθεί από την Βουλή και αν εμείς μετά από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτήν την πρόταση, το κάνουμε μόνο και μόνο για να μην δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκείμενου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση.

Το δικό μας «ναι» που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ναι» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό κίνημα να μην περάσουν το επόμενο διάστημα.

Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξη μισθών και συντάξεων, ρευστότητα και βαθιά διαγραφής χρέους».