Παρά τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει το Βερολίνο το ελληνικό αίτημα για ενα τρίτο μεγάλο δάνειο υπήρξαν σήμερα ενθαρρυντικά σημάδια κινήσεων προς την ελληνική πλευρά, από τους δύο βασικούς παίκτες την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.

Η Άνγκελα Μέρκελ απο το Σεράγεβο όπου συνεχίζει την βαλκανική της περιοδεία είπε ότι ένα κούρεμα του κεφαλαίου του ελληνικού χρέους αποκλείεται γιατί δεν το επιτρέπει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο. Πρόσθεσε όμως ότι μπορούν να εξετασθούν άλλες λύσεις, όπως η επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων και τα μειωμένα�� επιτόκια.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτός από την γερμανική Βουλή μίλησε και σε διεθνή συνάντηση της Μπουντεσμπανκ στην Φραγκφούρτη και έκανε ένα βήμα παραπάνω, αναγνωρίζοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ήρθε στην Ευρώπη επειδή η κ. Μέρκελ δεν τον άκουσε το 2010, όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει δίκιο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Είναι η πρώτη φορά που το παραδέχεται δημόσια ο κ Σόιμπλε για να συμπληρώσει όμως στο πνεύμα των δηλώσεων Μέρκελ ότι οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν το κούρεμα του χρέους, διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με ανάληψη χρέους άλλου κράτους από άλλο πράγμα που δεν θέλουν οι Γερμανοί. Ο κ Σόιμπλε είπε όμως ότι πάνω στο τραπέζι είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους.

Δεν είπε όμως μόνο καλά πράγματα για το ΔΝΤ ο Σόιμπλε. Απεναντίας αποκάλυψε ότι το Ταμείο του συνέστησε να φέρεται αυστηρά στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να περάσει η ελληνική κυβέρνηση ένα νομοθέτημα από τη Βουλή για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, πράγμα που δεν έγινε . «Δεν ξέρω πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ως την Κυριακή» είπε δείχνοντας ότι οι δυσκολίες μας είναι με την γερμανική κυβέρνηση.

Πάντως δίπλα στον κ. Σόιμπλε καθόταν ο Μισέλ Σαπέν, υπάλληλοι του οποίου συμβουλεύουν την ελληνική κυβέρνηση στην συγγραφή των προτάσεων προς το Eurogroup. «Και αυτό επιτρέψτε μου να σας πω ότι αποκλείεται να μην το ξέρει ο κ Σόιμπλε .