Στις ενδείξεις που φανερώνουν ότι αυτή την φορά η ελληνική κυβέρνηση οδηγείται οριστικά σε συμφωνία με τους εταίρους αναφέρθηκε ο Νίκος Χατζηνικολάου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.

Όπως ανέφερε ο Ν. Χατζηνικολάου είναι ενδεικτικό ότι πριν ειδοποιήθηκαν το απόγευμα από την κοινοβουλευτική τους ομάδα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα λόγω των εσωτερικών διεργασιών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν ενόψει της συμφωνίας.

Όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, προσδιορίστηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για αύριο στις 8 το… πρωί, της οποίας προσδιορίζεται και η ώρα λήξης, στις 2 μμ! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν 6 ώρες στην διάθεσή τους για «γκρίνια».

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται πάντως η συνεδρίαση όχι μόνο για το αν θα εγκριθεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, αλλά και για τον βαθμό διαφοροποίησης και τις προθέσεις των διαφωνούντων σχετικά με την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Η προσδοκία της Κυβέρνησης είναι να επιτρέψει μία ανοιχτή συζήτηση εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά αν εγκριθεί από αυτήν η συμφωνία να γίνει σεβαστή από όλους η αρχή της πλειοψηφίας και ο ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθει με συμπαγή στάση στην ψηφοφορία./

Πιθανόν είναι να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την κυβέρνηση κυρίως ενδιαφέρει η στάση των βουλ��υτών, η οποία είναι κρίσιμη για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Μία καταψήφιση θα οδηγούσε σε εκλογές στις 9 ή στις 16 Αυγούστου, αλλά ακόμη και μία υπερψήφισή της βάζει σε πειρασμό σύμφωνα με πληροφορίες τον πρωθυπουργό να αναδιατάξει τον πολιτικό χάρτη και να απαλλαγεί από τους διαφωνούντες με εκλογές τον Σεπτέμβριο. Και τα τα δύο αυτά σενάρια είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος, όπως σχολίασε ο Ν. Χατζηνικολάου, ότι θα είναι καταστροφικά για την ελληνική οικονομία.

Πάντως, οι αρχηγοί των κομμάτων (πλην ΚΚΕ) που συμμετείχαν στο πρ��σφατο πολιτικό συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φέρονται να έχουν δεσμευθεί ότι επί της αρχής τουλάχιστον θα υπερψηφίσουν την συμφωνία, οπότε θεωρητικά ��εν κινδυνεύει με καταψήφιση στη Βουλή, ακόμη και εάν υπάρξουν απώλειες από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δεν αποκλείεται επίσης να κατατεθούν άμεσα νομοθετήματα για φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα στη Βουλή, όπως έχουν ζητήσει οι εταίροι.