​Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Γκ.Φερχόιγκεν τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη συζήτηση για ανθρωπιστική βοήθεια σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στο Deutschlandradio Kultur, ο κ.Φερχόιγκεν τόνισε πως στη διένεξη μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια άλλη γλώσσα, ώστε να αποφευχθούν για παράδειγμα, λέξεις όπως το "φταίξιμο".

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο το φταίξιμο. Θα ήταν καλύτερα να μιλήσουμε για ευθύνη. Ευθύνη έχουν πολλοί, πάρα πολλοί. Φυσικά οι ίδιοι οι Έλληνες, η ΕΕ, η Κομισιόν και κυρίως ευθύνη έχουν οι υπουργοί Οικονομικών. Μεγάλη ευθύνη έχουμε και εμείς εδώ στη Γερμανία. Όμως δεν έχει τώρα σημασία να μοιράσουμε τις ευθύνες με μαθηματική ακρίβεια. Μετά από αυτόν τον Γολγοθά των τελευταίων χρόνων δεν πρέπει να ξαναρχίσουμε. Ενστερνίζομαι πλήρως την άποψη δυο σημαντικών πρώην προέδρων της Κομισιόν, του Ζακ Ντελόρ και του Ρομάνο Πρόντι, οι οποίοι λένε 'στοπ' τώρα, είναι καιρός για μια νέα αρχή. Και αν μου επιτρέπεται να κάνω μια πρόταση, ας αρχίσουμε ��πό τη γλώσσα» εξήγησε ο γερμανός πολιτικός.

Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν τον εξέπληξε, τονίζοντας ότι η συζήτηση δεν μπορεί να περιστρέφεται μόνο γύρω από τις τράπεζες και τα χρέη, αλλά το διακύβευμα είναι η τύχη ολόκληρης της Ευρώπης.

«Ξέρετε, η όλη ιστορία έχει και μια ανθρώπινη δ��άσταση, την οποία δεν πρέπει να αγνοούμε. Όποιος είδε αυτές τις εικόνες με τον συνταξιούχο, που έκλαιγε μπροστά από την τράπεζα, γιατί χρειαζόταν τα χρήματα, έβλεπε πως η ζωή του είχε διαλυθεί. Και υπάρχουν τέτοιοι στην Ελλάδα. Θέλουμε πράγματι να φτάσουμε στο σημείο για να μιλάμε για ανθρωπιστική βοήθεια σε μια χώρα, η οποία εδώ και τριάντα χρόνια είναι μέλος της ΕΕ. Ανθρωπιστική βοήθεια; Καταλαβαίνετε; Είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι ένα μέλος της ΕΕ θα βυθιστεί στη δυστυχία. Ανεξάρτητα από το τι λάθη έγιναν θα πρέπει να βοηθήσουμε εκεί που μπορούμε» πρόσθεσε ο κ. Φερχόιγκεν, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Tέλος, ο Γκίντερ Φερχόιγκεν προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να κάνουν σαφές με τρόπο που δεν χωράει αμφιβολίες, ότι θα κρατήσουν ενωμένη την Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

«Πρέπει να καταλάβουμε, ότι έχουμε να κάνουμε με μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Δεν μιλάμε για χρόνια, μιλάμε για δεκαετίες. Και θα πρέπει να ωριμάσει επίση�� η άποψη, ότι χωρίς μια περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι αυτό το χρέος θα αποπληρωθεί στο ακέραιο; Ποτέ δεν θα μπορέσει να... αποπληρωθεί πλήρως» τόνισε.