​Μία μέρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας, σε ένα κλίμα απόγνωσης, αγωνίας και φόβου για το αύριο, ο EFSF έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια των πολιτών, καθώς σύμφωνα με επιστολή της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση, είναι έτοιμος να αξιοποιήσει το δικαίωμά του και να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς την Ελλάδα.

Την επιστολή, που όπως έγραψε το star.gr κοινοποίησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο Πιερ Μοσκοβισί, φέρνει σήμερα στο φως η Καθημερινή, και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι δανειστές μπορούν με γραπτή ειδοποίηση προς τον οφειλέτη να ακυρώσουν τη διευκόλυνση ή να κηρύξουν το ποσό του δανείου άμεσα εξοφλητέο».

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Αγαπητοί κύριοι,

Αυτό το γράμμα απευθύνεται στην Ελληνική Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους - και έπειτα από αίτημα - των κρατών – μελών της ευρωζώνης για την αναπτυξιακή τράπεζα που είναι δανειστές στη δανειακή συμφωνία που υπεγράφη στις 8 Μαΐου 2010 με την ελληνική δημοκρατία ως δανειζόμενο. Σε συμμόρφωση με το άρθρο 8 (1) (ΣΤ) της συμφωνίας, οι πιστωτές μπορούν με γραπτή ειδοποίηση (η οποία παραδίδεται από την επιτροπή εκ μέρους τους) στον δανειζόμενο, να ακυρώσουν τη διευκόλυνση ή να κηρύξουν το οφειλόμενο ποσό των δανείων χρωστούμενο και άμεσα εξοφλητέο, μαζί με το σύνολο των τόκων αν ο οφειλέτης δεν κάνει επαναγορές εμπρόθεσμα από το ΔΝΤ την υπάρχουσα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επιπροσθέτως κατά το άρθρο 8 (1), (2) της συμφωνίας, οι πιστωτές ενδέχεται αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να ασκήσουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με το άρθρο 8 της συμφωνίας και ενδέχεται ακό��η να τα ασκήσουν αυτά εν μέρει χωρίς να παραιτούνται μελλοντικών δικαιωμάτων τους.

Στις 30 Ιουνίου 2015η Ελληνική Δημοκρατία απέτυχε να πληρώσει εμπρόθεσμα τη δόση στο ΔΝΤ όπως περιγράφεται στην υπάρχουσα συμφωνία με το Ταμείο. Το ΔΝΤ εξετάζει το αίτημα της ελληνικής δημοκρατίας για παράταση της πληρωμής και αυτό το αίτημα θα εξεταστεί εν ευθέτω χρόνω από το ΔΣ του Ταμείου.

Η Επιτροπή ενεργώντας εκ μέρους των πιστωτών ενημερώνει την ελληνική δημοκρατία ότι οι πιστωτές διατηρούν το δικαίωμά τους να εφαρμόσουν το άρθο 8 (1) της συμφωνίας σε σχέση με την αποτυχία της κυβέρνησης να πληρώσει εκπρόθεσμα τη δόση,. Σύμφωνα με την υπάρχουσα συμφωνία. Αυτή η διατήρηση των δικαιωμάτων είναι χωρίς καμία να εγκαταλείπονται μελλοντικά τέτοια δικαιώματα».

Η επιστολή της Κομισιόν

commision--2.pdfcommision--2.pdf