​Ομολογία ΣΟΚ, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος, παραδεχόμενος στο CNN ότι ο πραγματικός λόγος που ο Ελληνικός λαός οδεύει στην κάλπη την Κυριακή χωρίς να ξέρει τι του ξημερώνει από Δευτέρα, είναι γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα μπορούσε να περάσει τη συμφωνία με τους δανειστές από τη Βουλή και θα… έπεφτε!

«Η πρόταση των θεσμών δεν είναι βιώσιμη. Δεν δημιουργούσε τις συνθήκες για να κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσαμε να το θέσουμε στη βουλή γιατί δεν θα ψηφιζόταν και θα έπεφτε η κυβέρνηση. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στο δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός αν είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός. Αν απαντήσουν ''Ναι'', θα το σεβαστούμε. Αν πούνε ''Όχι'', θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση, για μία συμφωνία βιώσιμη», είπε στην Κριστιάν Αμανπούρ ο κ. Τσακαλώτος, ομολογώντας ότι η προσφυγή στο λαό γίνεται ουσιαστικά γιατί ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε να χαλιναγωγήσει την εσωκομματική του αντιπολίτευση.

Μάλιστα αντί να μας λέει τι θα σημαίνει το «ΟΧΙ» για την Ελλάδα τη Δευτέρα, δεν κρύβει την ανησυχία του για το αν θα ηττηθούν ή όχι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι για το αν θα καταδικαστεί ο ελληνικός λαός σε ένα πολύ χειρότερο μέλλον.

«Αν ο ελληνικός λαός πει “ναι” στις προτάσεις των Θεσμών, τότε αυτό θα σημαίνει πως οι θέσεις της κυβέρνησης θα έχουν απορριφθεί», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση ζητά από τον ελληνικό λαό να της δώσει τη δύναμη για να δώσει μια μάχη, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη συμφωνία με τους θεσμούς, η οποία θα είναι βιώσιμη και προϊόν δίκαιου συμβιβασμού».

Αν όμως επικρατήσει το «ΝΑΙ», ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «προφανώς θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία, την οποία δεν θα μπορούσε να περάσει η ελληνική κυβέρνηση με την τωρινή της μορφή».

Τέλος ερωτηθείς για ποιο λόγο γίνεται ένα δημοψήφισμα επί μιας πρότασης που δεν είναι πλέον στο τραπέζι ο κ. Τσακαλώτος απάντησε:

«Η δημοκρατία έχει πάντα ουσία, νομίζω. Υπάρχει πάντα μια στιγμή που οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να πουν σεβόμαστε τις απόψεις των άλλων λαών. Εάν η Ευρώπη αποφασίσει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί μια κυβέρνηση που έχει ελαφρώς διαφορετικές προτεραιότητες—κοινωνικές προτεραιότητες, οικονομικές προτεραιότητες—από τις κυρίαρχες επιλογές, τότε αυτό κλείνει την πόρτα στη δημοκρατία και ανοίγει την πόρτα σε επικίνδυνες ακροδεξιές πολιτικές. Διότι εάν δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι αφού δοθεί εντολή από το λαό της Ελλάδας με το δημοψήφισμα, όχι μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά και πολλοί άλλοι λαοί στην Ευρώπη θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η Ευρώπη είναι μια Ευρώπη στην οποία μπορεί να ψηφίζεις ό,τι θες, αλλά αυτό που θα πάρεις θα είναι πάντα οι ίδιες πολιτικές. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία οπουδήποτε στην Ευρώπη».