​Την άποψη ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξει μέχρι την Κυριακή συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε:

«Αν η ελληνική κυβέρνηση είχε αποστείλει την τελευταία της επιστολή δύο ημέρες νωρίτερα, τότε θα είχε υπάρξει μια πιθανότητα για παράταση του προγράμματος».

Μάλιστα όπως είπε, το Eurogroup ήταν έτοιμο να συνεχίσει τις συνομιλίες σε αυτή τη βάση.

«Το πρόγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο και στη συνέχεια να συζητηθούν όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένης της εξέτασης της βιωσιμότητας του χρέους», τόνισε.

Σε άλλη συνέντευξή του, στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για όσο διάστημα επικρατεί αβεβαιότητα για το πού πάει η Αθήνα».

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας και εκεί πρέπει να συμπεριφερθούν ξεκάθαρα και με κατανοητό τρόπο και να μην στέλνουν συνεχώς νέα και συγκεχυμένα μηνύματα», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν έκρυψε επίσης την απογοήτευσή του από την τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει ο Α. Τσίπρας, λέγοντ��ς χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί κανείς την ώρα που έχει σχεδόν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να σταματά τις διαπραγματεύσεις επειδή δεν επιθυμεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και να αναγγέλλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Πάντως ο κ. Σουλτς φάνηκε αισιόδοξος ότι η χρεοκοπία και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορούν ακόμα να αποφευχθούν.