​Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό που καλείται την Κυριακή να πάει στις κάλπες και να αποφασίσει επί μίας πρότασης των δανειστών, η οποία δεν είναι πλέον στο τραπέζι, έστειλε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν, ευθυγραμμιζόμενος με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που από την Παρασκευή έχουν ξεκαθαρίσει ότι το «ΟΧΙ» θα σημαίνει ουσιαστικά «ΟΧΙ» στην Ευρώπη.

«Σε περίπτωση που ψηφίσουν “ναι” τότε θα συνεχιστούν οι εργασίες για να βρεθεί μια λύση με την Ελλάδα. Αν οι Έλληνες ψηφίσουν “όχι” στο δημοψήφισμα, μπαίνουμε σε άγνωστο έδαφος, σε μία οικονομική κατρακύλα», είπε ο κ. Σαπέν σε συνέντευξή του και πρόσθεσε με νόημα:

«Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με κάποιον που λέει "όχι"».

Μάλιστα όπως είπε, το Eurogroup ομόφωνα είπε ότι δεν είναι δυνατή συμφωνία, εφόσον η Ελλάδα οδεύει προς ένα δημοψήφισμα και επανέλαβε ότι στόχος της Ευρώπης είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ντε Γκίντος: «Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις ακόμα και με “ΟΧΙ”»

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος, επανέλαβε την διαβεβαίωσή του ότι όλοι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντε Γκίντος τόνισε ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει ανοιχτή στις διαπραγματεύ��εις με την ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και αν στον δημοψήφισμα οι Έλληνες πουν «ΟΧΙ».

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα δεν έχει θέση στην ευρωζώνη αν πει «όχι»

Ξεκάθαρος ως προς τι θα πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες μετά από το δημοψήφισμα της Κυριακής ήταν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας στην Ολλανδική Βουλή είπε:

«Η Ελλάδα δεν έχει θέση στην ευρωζώνη αν πει “όχι” στο δημοψήφισμα (…) το δημοψήφισμα θα τη βάλει σε πολύ δύσκολη θέση. Η υπόσχεση που δόθηκε το 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν ισχύει πια. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να επανέλθει μετά το δημοψήφισμα. Οι Έλληνες θα πρέπει να γνωρίζουν ένα πράγμα: Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουν ότι θα κερδίσουν καλύτερη συμφωνία αν πουν “όχι”».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε επίσης ότι τα έγγραφα επί των οποίων καλούνται να αποφασίσουν οι Έλληνες δεν είναι επίσημα και έσπευσε να τονίσει ότι τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά επικρατήσει του «ΝΑΙ».

«Σε ενδεχόμενο “ναι” βλέπω πολύ καλύτερες προοπτικές, στο “όχι” είμαστε σε πολύ διαφορετική κατάσταση», είπε.