​��ην Κυριακή 5 Ιουλίου οι Έλληνες θα προσφύγουν στις κάλπες, προκειμένου να αποδεχτούν ή να απορρίψουν την πρόταση των δανειστών για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, αν φυσικά η διενέργεια του δημοψηφίσματος πάρει το πράσινο φως από την Ολομέλεια της Βουλής. Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, απαιτείται η υπερψήφιση της από 151 βουλευτές.

Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί; Ίδια με αυτή των εκλογών. Θα στηθούν κάλπες και οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι με την ταυτότητα ή το διαβατήριο τους θα προσέλθουν για να ψηφίσουν.

Τα ψηφοδέλτιο θα είναι ΝΑΙ, ΟΧΙ και λευκό.

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρών��ται στις 19.00 της ίδιας ημέρας.

Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, στο μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων να είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο «νομοθετικό» θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.

Όσο για το πόσο μπορεί να κοστίσει στον ελληνικό λαό ένα δημοψήφισμα, υπενθυμίζεται πως: Το πλαίσιο του τρόπου προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία περιγράφεται από τις παραγράφους 3 και 4 του Συντάγματος οι οποίες εξειδικεύτηκαν από το νόμο 4023/2011 («Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με την διενέργεια δημοψηφίσματος») που ψήφισε η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2011. Σύμφωνα μάλι��τα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνόδευε εκείνο το νομοσχέδιο, το κόστος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εκτιμάται στα 110.000.000 ευρώ.