Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δίνει την δική της "μάχη" στις Βρυξέλλες, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, στην Ελλάδα… νέα "μέτωπα" ανοίγει η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Επιτ��οπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.

Η απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρα να μην πάει σήμερα στην Επιτροπή να καταθέσει λόγω των δραματικών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, προκάλεσαν την αντίδραση της κας Κωνσταντοπούλου, η οποία του επιτέθηκε για ακόμη μια φορά, παρά το γεγονός ότι ο κ.Στουρνάρας της είχε διευκρινίσει με σχετική επιστολή, ότι λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του αυτή την εβδομάδα, θα μπορέσει να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής μετά τις 6 Ιουλίου.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει η έκθεση κατά τον προσήκοντα τρόπο. Δεν έχει επικοινωνήσει ο κ. Στουρνάρας για να υποβάλει την έκθεση. Μόνο την έστειλε με προκλητικό τρόπο με usb και με κλητήρα. Το αντίγραφο δεν εστάλη και ο Στ��υρνάρας αρνείται να προσέλθει στην επιτροπή» είπε η κα Κωνσταντοπούλου, προκαλώντας τις αντιδράσεις βουλευτών ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου, ο κ.Στουρνάρας είχε κληθεί στην επιτροπή θεσμών για τη Siemens, η οποία δίνει την δυνατότητα για βίαια προσαγωγή.

«Η επιτροπή για τις ΔΕΚΟ δεν έχει δικαιοδοσία για βίαιη προσαγωγή, αλλά η επιτροπή της Siemens την έχει» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας στην συνέχεια πως ο διοικητής της ΤτΕ «στην πραγματικότητα με τη στάση του υλοποίησε την άποψη της μειοψηφίας. Και καταστρατήγησε την άποψη της πλειοψηφίας».

«Η σημερινή άρνηση είναι ακόμα χειρότερη, γιατί του ζητούμε να τον εξετάσουμε. Ο κ.Στουρνάρας... παρεμβαίνει στην πολιτική και στην κυβερνητική πολιτική κατά παράβαση των υποχρεώσεων του...Το μόνο που όφειλε να κάνει είναι , να είναι στην διάθεση της επιτροπής σήμερα και όχι να περίμενε να τον καλέσουμε, αλλά να έρθει μόνος του. Αντ´ αυτού αρνείται να έρθει. Είναι στάση, που σημαίνει παραβίαση των καθηκόντων του στη σημερινή του ιδιότητα» πρόσθεσε η κα Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «ύποπτη» την στάση του διοικητή της ΤτΕ, υποστηρίζοντας πως μπορεί να αναπληρωθεί από τους υποδιοικητές στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

«Ευθέως σας λέω, ότι θεωρώ προκλητική τη στάση του. Και είναι προκλητικό το, ότι δεν έχει έρθει στη βουλή μέχρι σήμερα. Και ιδιαιτέρως προβληματικό το, ότι έχει επιχειρήσει παρέμβαση υπονομευτική και όχι υποστηρικτική για την κυβέρνηση» ισχυρίστηκε η πρόεδρος της Βουλής.

«Προτείνω να ερευνηθεί αμέσως το κώλυμα Στουρνάρα για σήμερα και για την άλλη εβδομάδα και να κληθεί, χωρίς άλλη αναβολή» κατέληξε.

Στα όσα είπε η πρόεδρος της Βουλής, παρενέβη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος και ακολούθησε ένταση στην Επιτροπή.

«Δεν θα καταντήσεις τη βουλή οιονεί δικαστήριο και προσωπικό φέουδο» είπε απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Βουλής.

Η κα Κωνσταντοπούλου είπε προς τον πρώην υπουργό, ότι είναι «αντιληπτή η ανησυχία σας και ως εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ», τον «ανακάλεσε στην τάξη» και τον προειδοποίησε: «Ο κανονισμός έχει κλιμάκωση, προσέξτε».

Οταν ρωτήθηκε η πρόεδρος τι εννοεί, απάντησε: «Η κλιμάκωση των ποινών είναι να σας αποβάλλω. Οπότε καλύτερα που... αποχωρείτε». Και ενώ η κα Κωνσταντοπούλου μιλούσε ο κ.Γρηγοράκος έφευγε από την αίθουσα.

Όταν πήρε τον λόγο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τα αίματα άναψαν μεταξύ του πρώην προέδρου τη Βουλής και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Εγώ μαζί σας κυρία πρόεδρε... Χειροπόδαρα να έρθει ο Στουρνάρας και ο φρούραρχος από πίσω να τον μαστιγώνει... Είναι δυνατόν να τολμήσει να αμφισβητήσει και να προσβάλει εσάς τ��ν πρόεδρο της Βουλής;» διερωτήθηκε με νόημα.
Έντο��α αντέδρασε και ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Nικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος είπε προς την πρόεδρο της Βουλής: «Με αυτά που κάνετε ,με αναγκάζετε να υποστηρίξω τον Στουρνάρα, που εξαιτίας του διαγράφηκα από την ΝΔ. Δεν το πίστευα, ότι θα υπήρχε άνθρωπος που θα με ανάγκαζε να το πράξω. Είναι αδιανόητο από τη στιγμή που έχει επαφή με τον Ντράγκι και τον χρειαζόμαστε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή να τον διαπομπεύουμε».

Στην ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι: «Σήμερα με την επιστολή του δηλώνει σαφώς, γιατί δεν μπορεί. Να τον καλέσουμε τις μέρες που μπορεί ...δεν έχουμε κανένα λόγο να μη δεχτούμε την επιστολή του, εκτός αν ξύνουμε τα χέρια μας για καυγά»».

Με την κα Κωνσταντοπούλου "τα έβαλαν" ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας και ο βουλευτής Γεράσιμος Μπαλαούρας.

«Δηλώνω την απορία μου για το επείγον της εξέτασης Στουρνάρα από την Επιτροπή» είπε ο κ.Μπαλάφας, ενώ ο κ.Μπαλαούρας είπε ότι «Θα πρέπει να τον καλέσουμε στις ημερομηνίες που λέει αυτός, αφού δεν μπορεί» .

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Κριτσωτάκης, ζήτησε μεν να κληθεί το συντομότερο δυνατό ο κ.Στουρνάρας, χωρίς όμως να προκληθεί κάποια ζημιά.

«Ο διοικητής θα μπορούσε να έρθει παρά τον φόρτο εργασίας. Θα μπορούσε να σηκώσει ένα τηλέφωνο να συνεννοηθεί με την Πρόεδρο και όχι με επιστολές. Όφειλε ο κ. Στο��ρνάρας να έχει παραιτηθεί. Δεν υπάρχει κανένας υπεράνω κριτικής. Δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, είναι στην πολιτική ζωή τα τελευταία 25 χρόνια και έχει παίξει ρόλο στην καταστροφή της χώρας, από τη θέση του συμβούλου και του υπουργού. Οδήγησε πλασματικά τη χώρα εκεί που την οδήγησε» είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ.Λεουτσάκος.

Το μέρος της κας Κωνσταντοπούλου πήρε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ν.Νικολόπουλος. «Να μην μας αναγκάσει να τον φέρουμε βιαίως. Μεταφέρω απόφαση της ΚΟ ΑΝΕΛ να φέρουμε τον κ. Στουρναρα ακόμα και το Σαββατοκύριακο, ακόμα και βιαίως» είπε χαρακτηριστικά.